'Alle vier hoofdverdachten mislukte aanslagen Londen nu vast'

(Novum/AP) - Drie van de vier vermoedelijke daders van de mislukte bomaanslagen van 21 juli op het openbaar vervoer in Londen zijn vrijdag bij politieacties in Londen en Rome opgepakt. Dat hebben politiefunctionarissen en Britse media gemeld. De vierde verdachte werd eerder deze week al gearresteerd in de Engelse stad Birmingham.

Twee van de verdachten werden opgepakt bij invallen van een zwaarbewapende politiemacht in Notting Hill in het westen van Londen. Op één adres werden twee mannen gearresteerd, op een ander adres één. De politie gaf de namen van de verdachten niet vrij, maar volgens Britse media is een van hen de 27-jarige Muktar Said Ibrahim, ook bekend onder de naam Muktar Mohammed Said, die op 21 juli geprobeerd zou hebben zichzelf op te blazen in een dubbeldeksbus in Hackney in Oost-Londen. Een andere arrestant, wiens naam niet vermeld werd, zou de man met de 'New York'-trui zijn die door een bewakingscamera werd gefotografeerd toen hij na de mislukte explosie het metrostation Oval uitrende. De identiteit van de derde verdachte in Londen was onduidelijk, maar de politie hield rekening met de mogelijkheid van een vijfde dader nadat afgelopen zaterdag in een park bij Notting Hill een rugtas was gevonden met een bom erin.

Osman Hussain, een tot Brit genaturaliseerde Somaliër die werd gezocht in verband met de mislukte aanslag in het station Shepherd's Bush, werd in Rome gearresteerd. De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Giuseppe Pisanu zei dat de aanhouding het resultaat was van internationale samenwerking. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA gaan de autoriteiten ervan uit dat Hussain naar Rome was gekomen om daar in de Somalische gemeenschap onder te duiken, niet om er een aanslag te plegen. Hij was opgespoord aan de hand van mobiele-telefoongegevens. Zijn in Rome woonachtige broer is eveneens aangehouden.

Afgelopen woensdag arresteerde de politie al de 24-jarige Yasin Hassan Omar in Birmingham. Hij zou de mislukte aanslag in het metrostation Warren Street hebben gepleegd.

Ook vrijdag arresteerde de politie twee vrouwen in het metrostation Liverpool Street, waar ook de trein naar het vliegveld Stansted vertrekt. De vrouwen stonden in de rij voor de Stansted Express. Over de reden voor hun arrestatie werd niets gezegd, maar het station werd ontruimd en op verdachte pakjes gecontroleerd.

In verband met de aanslagen van 21 juli zitten nu rond de 24 mensen vast. Bij de aanslagen vielen geen slachtoffers omdat de bommen niet goed tot ontploffing kwamen. Volgens de politie had het effect echter net zo catastrofaal kunnen zijn als vier soortgelijke aanslagen twee weken eerder, toen naast de daders 52 mensen omkwamen.

De Londense politie wilde niet ingaan op berichten uit de Afrikaanse staat Zambia, waar de autoriteiten vorige week de 31-jarige Brit Haroon Rashid Aswat hebben gearresteerd toen hij vanuit Botswana in de hoofdstad Lusaka arriveerde. Aswat zou ongeveer twintig telefoongesprekken hebben gevoerd met enkele van de daders van de bomaanslagen van 7 juli.

Aswat was in het verleden assistent van de radicale islamitische prediker Abu Hamza al-Masri, die in Groot-Brittannië is aangeklaagd wegens aanzetten tot moord. Volgens Zambiaanse bronnen heeft Aswat tijdens de verhoren gezegd dat hij ooit deel uitmaakte van de lijfwacht van Osama bin Laden, de leider van het Al-Qaidanetwerk. Aswat woonde tot voor kort in Zuid-Afrika en reisde regelmatig naar Mozambique en Botswana, aldus de Zambiaanse zegslieden.

In Gonzaga in Brazilië is vrijdag onder grote belangstelling Jean-Charles de Menezes begraven, de Braziliaan die vorige week vrijdag door Britse agenten in burger voor een terrorist werd aangezien en in het metrostation Stockwell werd doodgeschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden