Update

Alle treinen rijden weer, maar de overlast van de staking is nog niet voorbij

Reizigers op Amsterdam Centraal op de landelijke actiedag voor een goed pensioen. Beeld ANP
Reizigers op Amsterdam Centraal op de landelijke actiedag voor een goed pensioen.Beeld ANP

Nagenoeg alle treinen rijden weer na de werkonderbreking die de spoorbonden maandagochtend hadden georganiseerd.

Redactie

Wel zijn er nog vertragingen en zijn sommige treinen korter dan normaal. Daardoor zitten ze soms overvol met mensen. “Treinen rijden in een andere samenstelling, dat zal de rest van de dag zo blijven’', zegt een woordvoerder van de NS.

De ochtendspits op het spoor verliep moeizamer dan normaal, ook omdat een aantal treinritten werd geschrapt. Op sommige perrons was het dringen geblazen. Toch was het lang niet overal druk op treinstations, zoals op Amsterdam CS. Dat komt omdat veel reizigers rekening hielden met de werkonderbrekingen. Ze besloten om thuis te werken, vrij te nemen of later te vertrekken.

De spoorbonden willen met de korte actie bereiken dat de pensioenleeftijd 66 jaar blijft. Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd werd het werk op het spoor om 06.00 uur 66 minuten neergelegd tot 07.06 uur. Maar de eerste treinen gingen pas na 07.30 uur rijden. De internationale treinen en de nachttreinen reden afgelopen nacht gewoon volgens dienstregeling.

De actie van de spoorbonden duurde van 06.00 tot 07.06 uur, symbolisch 66 minuten met als doel de AOW-leeftijd op 66 jaar te houden. De werkonderbreking maakte deel uit van een landelijke actiedag voor het pensioen, onder meer in het stads- en streekvervoer, de bouw- en de schoonmaaksector.

Files

Het bus-, metro- en tramverkeer is inmiddels weer goed op gang gekomen. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag reiden de trams gefaseerd de remise uit. De Rotterdamse vervoersmaatschappij RET verwacht dat alles voor 10.00 uur weer normaal volgens dienstregeling vertrekt.

Op de weg is de ochtendspits een stuk drukker vanwege de acties in het openbaar vervoer, meldt de ANWB. Daarnaast is ook een aantal ongelukken gebeurd. Het staat onder meer compleet vast op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen, tussen Heemskerk en het knooppunt Rottepolderplein. De vertraging is ruim een uur door een ongeluk met twee auto’s. De linkerrijstrook is dicht.

Ook leraren en schoonmakers leggen het werk vandaag 66 minuten neer. De bedoeling was dat ambulances en brandweerauto's in een langzame stoet naar Den Haag zouden gaan, maar dit is afgeblazen vanwege de schietpartij in Utrecht.

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken liet eerder weten graag een akkoord met vakbonden en werkgevers te sluiten, maar zei ook dat hij zelf plannen voor een nieuw pensioenstelsel zou maken, als de eisen van de vakbonden te hoog zijn.

Lees ook:

De treinen staan maandag 66 minuten stil in het kader van acties voor een lagere pensioenleeftijd

Onder meer treinpersoneel, buschauffeurs, leraren en schoonmakers leggen vandaag 66 minuten het werk neer. De leden van vakbonden FNV en CNV willen het kabinet met hun actie duidelijk maken dat de pensioenleeftijd te snel oploopt. Wat zijn hun kansen op succes?

FNV: Er komen nog een hele hoop stakingen aan

Het kabinet krijgt na maandag nog meer stakingen op zijn bord als het de AOW-leeftijd niet bevriest, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. ‘We blijven stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.’

Een agente, buschauffeur en metselaar vertellen waarom ze vandaag staken: ‘Straks is het te laat’

Een agente, een buschauffeur en een nog jonge metselaar. Zomaar drie vaklieden met een zwaar beroep, die zich zorgen maken over de pensioenleeftijd die steeds verder opschuift en daarom vandaag het werk 66 minuten neerleggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden