Alle taxichauffeurs toegang tot Schiphol

Reizigers wachten op Schiphol op een taxi. (Archieffoto) Beeld anp
Reizigers wachten op Schiphol op een taxi. (Archieffoto)Beeld anp

Ook taxichauffeurs zonder speciale vergunning voor Schiphol mogen voortaan op de luchthaven mensen ophalen en brengen. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vandaag dat tien taxichauffeurs zonder 'Schipholvergunning' niet worden gestraft voor het feit dat zij hun taxidiensten op Schiphol hebben aangeboden.

Redactie

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Schiphol behoort, staat dat alleen taxi's met een speciale vergunning op Schiphol mogen werken. Het hof oordeelde dat die afspraak niet is toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000.

Volgens deze wet kunnen slechts aanvullende regels worden gegeven met betrekking tot de bevordering en verbetering van de kwaliteit van het taxivervoer in de zogenoemde opstapmarkt. Maar het verbieden van taxivervoer op Schiphol valt daar naar het oordeel van het hof niet onder.

Elke taxichauffeur met vergunning mag daarom op Schiphol werken, op alle wegen die voor het openbaar verkeer openstaan. De chauffeurs die nu een vergunning voor Schiphol hebben, hebben die vergunning niet via de overheid verkregen. Het is een vergunning die door de N.V. Schiphol aan bepaalde taxichauffeurs is vergeven.

'Schipholtaxivergunning'
Het gerechtshof liet zich vandaag niet uit over de vraag of de N.V. Schiphol gerechtigd is rijbanen af te sluiten voor taxiverkeer behalve voor degenen die een 'Schipholtaxivergunning' hebben. Dat is een zaak tussen de N.V. Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer, aldus het hof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden