Alle taxi-chauffeurs van Nederland zijn ontevreden

Vorige maand demonstreerden reguliere taxi-chauffeurs ook al tegen hun collega's van Uber.   Beeld EPA
Vorige maand demonstreerden reguliere taxi-chauffeurs ook al tegen hun collega's van Uber.Beeld EPA

De onvrede viert hoogtij in de taxibranche. Uber-rijders én reguliere taxichauffeurs leggen het werk neer. 

Chauffeurs die voor Uber rijden protesteerden maandag tegen hun opdrachtgever. Dinsdag wilden reguliere taxichauffeurs het werk neerleggen, uit onvrede over de collega’s van Uber – maar daar hebben ze na de gebeurtenissen in Utrecht van afgezien. Een maand geleden staakten de taxirijders ook al vanwege ‘oneerlijke concurrentie’ van Uber. En vorig jaar maart wilden ‘app-chauffeurs’ het hoofdkantoor van Uber zelfs aanvallen. 

“Het komt erop neer dat alle taxichauffeurs van Nederland ontevreden zijn”, zegt Hubert Andela van taxibranchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). “Het grote probleem is dat er heel weinig wordt verdiend. Bij Uber komt dit omdat het model met een app en lage prijzen de chauffeurs te weinig oplevert.”

Te goedkoop

Uber-chauffeurs trokken maandag naar het hoofdkantoor van het techbedrijf in Amsterdam. Ze eisen dat Uber iets doet aan de hoge werkdruk en ze willen meer loon. Ook vinden de chauffeurs dat de commissie op taxiritten naar 15 procent moet, in plaats van de 25 procent die ze nu moeten afdragen aan het bedrijf.

“Chauffeurs die voor een platform zoals Uber rijden, werken soms wel zestig uur per week om aan een sociaal minimumloon te komen”, zegt Andela. De komst van deze ‘app-chauffeurs’ heeft de verhoudingen in taxiland echter flink verstoord, met name in de grote steden, waar Uber populair is met goedkope ritten. Te goedkoop, volgens Andela:  “De markt is overvoerd waardoor er onder de kostprijs wordt gereden. Chauffeurs van reguliere taxibedrijven worden meegezogen in een prijzenslag waar niemand iets mee opschiet.”

Ook de consument niet, stelt hij: “Het is als goedkoop textiel uit Azië. Dat moet je niet willen. Met te veel taxi’s krijg je overlast en komt de verkeersveiligheid in gevaar.”

Vaarwater

Een woordvoerder van Uber laat weten dat het bedrijf de feedback van chauffeurs serieus neemt en dat de meerderheid van de chauffeurs die voor Uber rijden tevreden is. “In de afgelopen maanden hebben we een flink aantal extra rondetafelgesprekken met chauffeurs georganiseerd om hun vraagstukken te bespreken. We zullen deze gesprekken de komende maanden voortzetten.”

De Nederlandse taximarkt kent drie speelvelden: het contractvervoer, de bel- en bestelmarkt en de straat- en standplaatsmarkt. Uber valt onder de bel-en bestelmarkt. Chauffeurs van bedrijven met een vergunning voor de straat- en standplaatsmarkt vinden dat Uber-taxi’s hen in het vaarwater zitten, terwijl ze niet altijd een vergunning hebben om klanten op te pikken langs de weg. Hun plan was om maandag naar het Haagse Binnenhof te rijden om te benadrukken dat er te veel ongelukken gebeuren met taxi’s. Dat protest is nu uitgesteld.

Lees ook: 

Taxichauffeurs zijn onrustig sinds de komst van Uber. 

Maar klanten kunnen juist baat hebben bij de concurrentie.

Journalist Jeroen van Bergeijk liet zich omscholen tot Uber-taxichauffeur 

om zo te kunnen beschrijven hoe dat is. Het viel hem zwaar tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden