Weblog

Alle stroom over 12 jaar uit zonnepanelen?

Zonnepanelen: ze groeien niet zo snel als kroos, maar het gaat wel hard. Beeld Sunfloat
Zonnepanelen: ze groeien niet zo snel als kroos, maar het gaat wel hard.Beeld Sunfloat

Gekkenwerk. In 2013 kwam netaan één procent van onze stroom uit zonnepanelen, en nu beweren sommige deskundigen dat dit over twaalf jaar 100 procent kan zijn. Ik denk dat het niet gebeurt. Maar gekkenwerk is het ook niet.

Het gaat hard bij de ontwikkeling van zonne-energie, dat is zeker. Maar hoe hard? Ik waag me vandaag eens niet aan een nieuwtje maar aan een zondagse bespiegeling.

Kroos op het meer
U kent wellicht het wiskundeverhaaltje over het meer met kroos erop. Een eend brengt voor het eerst wat kroos in een groot meer. Dat verdubbelt elk jaar in omvang en na twintig jaar is een kwart van het meer bedekt met kroos. Hoe lang duurt het nog voor het hele meer onder het kroos is verdwenen? Niet drie keer twintig jaar, maar dankzij die verdubbeling slechts twee jaar.

Bij zonne-energie zien we die verdubbeling ook al jaren. Sinds Duitsland in het begin van deze eeuw zonnepanelen is gaan omarmen en daarmee de prijs ervan snel deed dalen, is een enorm vliegwiel in werking getreden. Elk jaar verdubbelde de hoeveelheid stroom die wereldwijd met zonnepanelen werd opgewekt. Was het in 2001 nog slechts zo'n 0,00025 procent, twee jaar later was het 0,001, ruim drie jaar later al 0,01, weer dik drie jaar later 0,1 en in 2013 dus zo'n 1,0 procent.

Vertienvoudiging
Voor degenen die niet in zonne-energie wilden geloven was het duidelijk: als je na zoveel jaren en zoveel subsidies pas een schamele 1 procent van je stroom uit zonnepanelen haalt, tja, dan wordt het nooit wat met die zonnestroom.

Maar anderen juichten. Want: een jaarlijkse verdubbeling leidt tot een vertienvoudiging in ruim drie jaar en dus een verhonderdvoudiging in nog geen zeven jaar. Als we doorgaan zoals in de eerste dertien jaar van deze eeuw, dan haalt de wereld in 2020 alle stroom uit zonne-energie.

Geen kroos
Nou, dat gebeurt niet. Inmiddels zitten we op een verdubbeling per twee jaar. Nog altijd enorm. En het zou ons in 12 jaar naar 100 procent zonnestroom brengen.

Sommige deskundigen wijzen daar nu op. Maar ik denk dat ook zij dit geen realistisch scenario vinden. Zonnepanelen groeien niet vanzelf, het is geen kroos. Je moet ze maken in fabrieken. Die fabrieken worden momenteel als een gek uitgebreid en bijgebouwd. Maar dat kost veel geld en die fabrieken wil je dus niet na één of twee jaar weer sluiten. Die moeten toch 15 jaar of langer kunnen draaien.

Terugverdienen
Als je elke twee jaar verdubbelt totdat je over twaalf jaar over de 100 procent heen komt, moet je ook in de laatste zes jaar heel veel nieuwe fabrieken bouwen, fabrieken die dan korte tijd later goeddeels opgedoekt kunnen worden. Dat gebeurt dus niet.

In plaats daarvan zal er al eerder een moment komen waarop investeerders geen geld meer in nieuwe productiecapaciteit steken omdat ze weten dat ze hun geld niet meer terug zullen verdienen. Wanneer gebeurt dat, en hoe lang duurt het dan totdat de fabrieken die dan bestaan onze stroomvoorziening geheel op zonne-energie hebben overgezet?

2038?
Dat is koffiedik kijken. Maar ik waag het er toch eens op. Gewoon om een beetje een idee te krijgen wat nou misschien wél realistisch is. Dan blijkt dat, als je 15 jaar voordat je 100 procent bereikt geen nieuwe fabrieken meer wilt bouwen, je in 2024 al alle benodigde fabrieken kunt hebben. Ervan uitgaande dat we tot 2021 nog twee keer verdubbelen, waarna we stabiliseren en er jaarlijks 5 procent van het wereldverbruik als nieuwe zonnestroom bijkomt. In 2038 komt dan 100 procent van onze stroom uit zonnepanelen.

Ik herhaal: dit is flink dikke koffiedik. Want: ik ga dan uit van ons huidige stroomverbruik. Maar: ondertussen groeit de wereldbevolking, en groeit de behoefte aan stroom in landen als China en India, en regio's als Afrika en Latijns-Amerika explosief. En in de westerse landen gaan we elektrisch autorijden, wat ook een enorme hoeveelheid extra stroom vergt.

De helft is beter
Tegenover die groeiende stroombehoefte staat echter ook weer een simpele andere constatering: we zullen waarschijnlijk hooguit 50 procent van onze stroom uit zonnepanelen halen. De andere helft komt uit windmolens, stuwmeren en andere duurzame bronnen. Al was het maar om het aanbod in de nacht niet naar nul te doen zakken...

Wat gaat het worden? Ik houd het voorlopig even op onderstaand grafiekje. Waarbij dan de 100 procent van het huidige stroomverbruik in 2038 in feite zo'n 50 procent van het werkelijke stroomverbruik in dat jaar zou kunnen zijn. Deze bijna-pensionado gaat zijn best doen om die voorspelling samen met u over 22 jaar te controleren.

Behoefte aan meer energieke vooruitzichten? Volg me dan ook op Twitter: @VincentDekker4.

Zie hieronder de grafiek: aandeel zonne-energie bij verdubbeling per twee jaar en bij een vaste groei van 5 procentpunt vanaf 2023.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden