Alle stoplichten op groen in Almelo

metamorfose | Heracles gaat Europa in. De club die begon als degradatiekandidaat voltooit daarmee een opmerkelijk transformatie. 'We hebben het onmogelijke gepresteerd'.

EDWIN STRUIS

FC Utrecht 0 Heracles 2

Ze kregen er geen genoeg van. Glijvlucht na glijvlucht voerden de spelers van Heracles uit op het soppige gras van de Galgenwaard. Vanaf de rand van het strafschopgebied richting cornervlag en dan eindigend voor het uitvak waar de in zwart-wit uitgedoste fans zich uitleefden in een euforisch vertolkt 'We gaan Europa in'.

Ze konden het zelf amper bevatten, maar het is echt waar. IJs, weder en - voor alle zekerheid, je weet het nooit met de KNVB - licentiecommissie dienende doet Europees voetbal voor het eerst in het bestaan van de club het Polman Stadion aan. En dat werd uitbundig gevierd. Op het veld waar coach John Stegeman op de schouders ging en de kleurrijke voorzitter Jan Smit iedereen omhelsde en ook op de tribune, waar de bekendste Heracles-fan Tom Egbers met gebalde vuisten de perstribune verliet.

Voor even stond de stad waar normaliter vooral de stoplichten de aandacht trekken (zie het verzameld werk van Herman Finkers) in het middelpunt van de belangstelling. De tegenstelling met de sukkelende buurman FC Twente kon niet groter zijn. Binnen vijf jaar zijn de rollen in Twente compleet omgedraaid. De ene club op de rand van degradatie/faillissement (je weet het nooit met de KNVB, deel II) versus voorheen het kleine broertje dat zich dit seizoen heeft opgewerkt tot een veel prominenter familielid.

De vergelijking met Leicester City gaat mank, daarvoor wordt het predicaat speeltuin iets te vaak gebruikt in combinatie met de eredivisie, maar op dit wat eenvoudiger niveau had de prestatie van de tukkers wel degelijk Foxes-trekjes. Ook de formatie van Stegeman was vorig seizoen lang verwikkeld in de strijd om degradatie om in deze jaargang te transformeren tot een ploeg die bijna maandelijks de uitgangspunten bij kon stellen. Van het ontlopen van degradatie via veilige plek in de middenmoot tot aan het halen van de play-offs om Europees voetbal aan toe. In de nastoot van de competitie, door velen bestempeld als overbodig, stuntte Heracles via de ruggen van hoger ingeschaalde clubs als FC Groningen en FC Utrecht.

Met name de zege op cupfighter FC Utrecht telde. In de Domstad was men de verloren bekerfinale tegen Feyenoord nog niet vergeten, dit leek het ideale moment om revanche te nemen. Zeker voor Utrecht-coach Erik ten Hag die onlangs werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar, een prijs die hij onder andere wegkaapte voor de neus van Heracles-collega Stegeman. Misschien lag daar het akkefietje ten grondslag langs de lijn toen Stegeman zich liet verleiden tot een paar woeste gebaren richting zijn Utrechtse tegenhanger die hem provoceerde. Reden genoeg voor arbiter Björn Kuipers om de man uit Epe weg te sturen naar de tribune.

Daar steeg eerst in de 68ste minuut uitzinnig gehuil op toen Heracles-aanvoerder Thomas Bruns z'n inzet via het been van Utrechter Willem Janssen langs goalie Filip Bednarek zag hobbelen en ruim een kwartier later wederom, toen invaller Paul Gladon het lot van FC Utrecht bezegelde toen hij op de rand van buitenspel alleen op Bednarek af mocht stiefelen en niet faalde: 0-2.

Juichend en al volgde Stegeman de omgekeerde weg van een uurtje eerder, om uit te komen vlak achter de dug-out waar al voor het laatste fluitsignaal het feestje werd gevierd. "Van degradatiekandidaat naar Europees voetbal, en dat als beginnend trainer", glunderde Stegeman ook ver na afloop nog van oor tot oor. "Vind je het gek dat ik trots en blij tegelijk ben? We hebben als kleine club het onmogelijke gepresteerd. Dit mag gevierd worden!''

undefined

Ten Hag eist onderzoek

Utrecht-trainer Erik ten Hag hoopt dat de beroepszaak tegen de licentiecommissie niet ondergesneeuwd raakt. "Het heeft onze voorbereiding totaal verstoord", doelde de coach op het nieuws dat Utrecht streed om een Europees ticket waar het (nog) geen recht op had, en dat voortijdig uitlekte. "Ik vind dat tot op de bodem moet worden uitgezocht hoe dit nieuws naar buiten is gekomen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden