Alle snippers tekst rond Rembrandt online

Een steigerdoek met het zelfportret van Rembrandt op de Westerkerk in Amsterdam.Beeld anp

Alle geschreven en gedrukte documenten van en over Rembrandt, zijn familieleden en zijn leerlingen zijn binnenkort op internet te vinden. De Radboud Universiteit Nijmegen werkt aan het opzetten van het Rembrandt Documents Project, afgekort tot RemDoc.

De universiteit heeft vandaag een demoversie gelanceerd, waar 1200 documenten te vinden zijn van en over de beroemde 17e-eeuwse kunstschilder. Eind volgend jaar moet de databank op www.remdoc.org uit zo'n 1700 documenten bestaan. De site bevat ook vertalingen naar het Engels, commentaren en annotaties.

Het gaat bijvoorbeeld om brieven, contracten, certificaten, boedelinventarissen en gegevens over geboorte, trouwen en begrafenissen. Ook aantekeningen in de marge en onder of op de achterkant van Rembrandts schilderijen, tekeningen en etsen zijn op RemDoc terug te vinden. De site bevat ook vertalingen naar het Engels, commentaren en annotaties. Het zwaartepunt ligt bij teksten tussen 1475 en 1750.

RemDoc is vooral bedoeld voor kunsthistorici, maar ook alle andere geïnteresseerden kunnen er gebruik van maken. De universiteit werkt voor het project samen met onder meer Museum het Rembrandthuis in Amsterdam, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag en het Stadsarchief Amsterdam.

Het RKD en het Mauritshuis in Den Haag lanceerden vorige maand een andere omvangrijke databank over de meester: The Rembrandt Database. Op de website www.rembrandtdatabase.org is uitgebreide kunsthistorische en materiaaltechnische documentatie te vinden over de schilderijen van de kunstenaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden