Rookruimtes

Alle rookplekken op het werk vervroegd dicht

De rookruimte in het Haagse poppodium PAARD.  Beeld ANP
De rookruimte in het Haagse poppodium PAARD.Beeld ANP

Het kabinet zet de vaart erin met nieuwe rookverboden. Rookruimtes op het werk worden per 2022 verboden.

Na het verbod van rookruimtes in de horeca, zijn de komende jaren ook alle andere rookruimtes aan de beurt. Het kabinet stopt met vrijwillige afspraken over minder rookruimtes en gaat het rigoureuzer aanpakken: met een wettelijk verbod.

Roken binnen de muren van het kantoor wordt in 2022 verboden, ook alle rookruimtes moeten dicht. Rookruimtes in overheidsgebouwen, scholen of ziekenhuizen gaan een jaar eerder al in de ban. Vrijdag valt daarover het besluit in de ministerraad, zo bevestigen bronnen in Den Haag, en een wetsvoorstel ligt al klaar.

Met een wettelijk verbod zullen alle bedrijven zich aan de nieuwe rookverboden moeten houden. Rookruimtes op werkplekken zullen verplicht dicht moeten, in alle bedrijven. Voor kleine bedrijven komt er geen uitzondering.

In de horeca gaan de rookruimtes al eerder dicht, per 1 april komend jaar. Dat laatste is geen politiek besluit, maar komt door een uitspraak van de hoogste rechter, in een zaak die anti-tabakactivisten hadden aangespannen.

Die juridische nieuwe werkelijkheid leidt ertoe dat nu ook de politiek een versnelling hoger schakelt. Horeca Nederland, de organisatie van horecabedrijven, klaagde direct na het vonnis van de rechter dat de situatie wel erg scheef dreigde te worden. Alleen de rookruimtes in de horeca moesten dicht, terwijl andere rookruimtes nog jaren open konden blijven. ‘Dan ook de andere rookruimtes dicht’, bedong de horeca bij wijze van compensatie. Dat argument heeft het kabinet zich aangetrokken.

Het kabinet trekt alle eerdere rookplannen nu een jaar naar voren. In overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen zouden per 2022 de rookruimtes dichtgaan; dat wordt nu 2021. In bedrijven zouden de rookruimtes per 2023 vrijwillig verdwijnen, er waren daarover al afspraken met werkgevers gemaakt. Ook dat wordt een jaar vervroegd, terwijl van vrijwilligheid geen sprake meer is. Werkgeversorganisatie VNO/NCW zag sowieso ‘geen heil meer’ in vrijwillige afspraken. Voor de werkgevers telt het zwaar dat de horeca anders eenzijdig getroffen zou worden.

‘Norm versterkt’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) kondigde eerder dit najaar al aan dat hij alle rookruimtes vervroegd zou proberen te sluiten. “Met rookruimtes wordt het roken gefaciliteerd en wordt de norm versterkt dat roken normaal is”, is zijn standpunt.

Blokhuis moest wel nog coalitiepartij VVD overtuigen of nieuwe rookverboden haalbaar waren. De liberale regeringspartij is op zijn zachtst gezegd niet enthousiast over nieuwe verboden. De VVD hoopte lang dat er afspraken gemaakt konden worden op vrijwillige basis. De uitspraak van de Hoge Raad over de rookruimtes in de horeca dwong de liberalen tot een beslissing, waarbij het nieuwe verbod er alsnog komt.

Lees ook:
Wat wordt het volgende rookverbod: het balkon van de buurman?

Rookruimtes in cafés zijn straks verboden. Terrassen, uitgaansgebieden en zelfs privébalkons zullen volgen. Wat heeft de anti-rooklobby nog meer te wensen?

VVD wil uitstel voor tabakswinkeliers

De VVD wil nieuw uitstel voor tabakswinkeliers. Volgens afspraak binnen de coalitie mogen die vanaf 1 juli 2021 geen sigaretten meer ‘in het zicht’ uitstallen. Dat komt te snel, vinden de liberalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden