'Alle religieuze partijen protesteren tegen mij'

Het geluid van de gematigde islam in Pakistan sterft langzaam uit, samen met zijn woordvoerders van wie er steeds meer vermoord worden.

Salman Taseer, de liberale gouverneur van de provincie Punjab, was op 4 januari de laatste die dit lot trof. Religieuze geleerden als Farooq Khan en Sarfraz Ahmad Naeemi en eind 2007 oud-premier Benazir Bhutto, gingen hem voor. Zij zijn maar enkelen van de prominenten onder de honderden progressieve Pakistanen die de afgelopen jaren door extremisten uit de weg zijn geruimd.

Deze gematigde leiders bedreigden de monotone ideologie van extremisten, zoals de taliban en verschillende andere groeperingen, Pakistans eigen monster van Frankenstein. Anderen, zoals de populaire, gematigde televisiegeestelijke Javed Ahmad Ghamidi, verlieten hun thuisland na doodsbedreigingen. Bij terugkomst wacht hem hetzelfde lot als zijn geestverwanten.

De sfeer van angst wordt versterkt door machtsvertoon van moslimradicalen. Duizend van hen, onder leiding van extreme religieuze politieke partijen en door de Verenigde Naties verbannen groeperingen, betuigden tijdens demonstraties steun aan de moordenaar van Taseer. De uitgesproken liberale politicus had het opgenomen voor de analfabete christelijke vrouw Aasia Bibi, die eind vorig jaar ter dood veroordeeld werd voor godslastering. Het aantal mensen dat kaarsjes aanstak voor Taseer en protesteerde tegen de moord op hem was veel kleiner.

Extremisten richten nu hun pijlen op Sherry Rehman, parlementslid van de Pakistaanse Volkspartij PPP, de grootste partij in Pakistan, die een voorstel indiende om de draconische godslasteringwet te veranderen. „Alle religieuze partijen van het land protesteren tegen mij en ik ben helemaal alleen. Niemand helpt me”, zegt zij in een telefonisch interview.

De oud-journaliste geeft normaal gesproken uitgebreide interviews, maar wil nu niet meer dan een paar vragen beantwoorden. Ze klinkt gestrest. „De religieuzen noemen me een niet-moslim en roepen op tot geweld tegen mij. Sommige mensenrechtenorganisaties hebben een aanklacht ingediend bij de politie, maar er gebeurt niets”, zegt ze.

„De seculiere partijen MQM, ANP en PPP zouden nu hun stem moeten laten horen”, zegt Rehman met een verbeten ondertoon. Maar van de kant van de overheid blijft het oorverdovend stil. De overheid hád kunnen uitleggen dat de voorgestelde wetsverandering de godslasteringwet niet ongedaan maakt, maar poogt misbruik te voorkomen.

De ’mullah brigade’, de religieuze extremisten, heeft het debat over de wetsverandering gekaapt, schreef advocaat en columnist Babar Sattar deze week in de Pakistaanse krant The News. ’De politieke partijen werken graag met de mullahs omdat hun stem en steun het makkelijkst te kopen zijn in de politieke arena. Met dit koopje hebben we de corrupte, decadente, onwetende en visieloze mullah het volledige monopolie gegeven om het doel en de rol van religie binnen de staat en samenleving te bepalen’.

Dit gebeurt vooral sinds Amerikaans en Saoedi-Arabisch geld Pakistan binnenstroomde om in de jaren tachtig, onder het mom van de heilige strijd, het leger van de Sovjet-Unie buurland Afghanistan uit te jagen. Daarna werd de mullah brigade voor de Pakistaanse veiligheidsdiensten een handige oproepbare troepenmacht. Ook werd de islam steeds meer als lijm gebruikt om de verschillende etnische groeperingen bij elkaar te houden.

Er verandert niets als Pakistanen niet massaal tolerantie en vrijheid eisen, betoogt Sattar in The News: ’Onze politieke leiders van het midden zullen ons niet leiden naar zo’n sociale verandering. Ze zullen meedoen zodra het populair is’.

Parlementslid Rehman is een uitzondering. „Ik stuur mijn moeder en dochter het land uit. Ik probeer niet te vertrekken voorlopig”, zegt ze. „Ik heb zo ongeveer mijn leven op het spel gezet. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden