Alle reden om predikant Van der Kaaij binnenboord te houden

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Een dominee die het bestaan van de historische Jezus ontkent. Het was te verwachten dat deze bekentenis van predikant Edward van der Kaaij uit Nijkerk binnen zijn kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, tot beroering zou leiden.

Van der Kaaij zette zijn bevindingen eind vorig jaar uiteen in een boek. Begin deze week lichtte hij in Trouw zijn standpunt toe. De reactie op zijn opmerkingen laat weer eens zien dat opvattingen niet nieuw hoeven te zijn om toch een schok teweeg te brengen, in ieder geval bij sommigen. Want nieuw is zijn conclusie niet. De wetenschappelijke discussie over de vraag of Jezus al dan niet ooit werkelijk heeft rondgelopen in het oude Israël is vooral in de negentiende eeuw door theologen gevoerd. De uitkomst ervan was onbeslist.

Met zijn opmerking steekt de predikant uit Nijkerk wel zijn nek uit, willens en wetens. Hij stelt iets ter discussie wat fundamenteel is, maar wat toch nauwelijks meer ter sprake komt in christelijk Nederland, namelijk de vraag of er wel historische bewijzen zijn voor het menselijke bestaan van Christus.

Door dat aan de orde te stellen en tegen de stroom in te gaan, roept hij uiteraard een reactie op van kerkbesturen en loopt hij het risico van de kansel geweerd te worden. De Gereformeerde Bond, de rechtervleugel van de PKN, heeft het woord 'tucht' al laten vallen. Secretaris Arjan Plaisier van de PKN sloeg een paaltje in de grond door te verklaren dat de historische Jezus aan een historisch kruis heeft gehangen.

Het zou onverstandig zijn wanneer de PKN zich liet verleiden tot een tuchtmaatregel tegen Van der Kaaij. Niet alleen heeft hij theologisch gezien oude papieren, Van der Kaaij vertolkt een opvatting die ook elders in zijn kerk gedeeld wordt, maar wellicht uit angst verzwegen.

Maar vooral: Van der Kaaij is allesbehalve een provocateur. Zijn intentie is integer. Hij wil graag dat gelovigen tot de kern van het christendom komen, door net zo'n zoektocht te ondernemen als hij. Van der Kaaij ontkent de waarde van de naamgever van het christendom niet, maar onderschrijft die juist.

Alle reden voor de PKN om deze predikant binnenboord te houden, net als gebeurd is met dominee Klaas Hendrikse die zei dat God niet bestaat, maar wel gebeurt.

Dat past bij dit kerkgenootschap dat uit gelovigen van uiteenlopende opvattingen bestaat en dat tolerantie voor verschillende geloofsbelevingen als belangrijk uitgangspunt heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden