Alle plantensoorten ter wereld samen in één online databank

Een orchideeënsoort die in Peru voorkomt. Beeld AFP
Een orchideeënsoort die in Peru voorkomt.Beeld AFP

Specialistische botanische kennis en moderne technologie zijn de ingrediënten van de 'World Flora', de grootste online plantendatabank die het complete overzicht van alle plantensoorten op aarde biedt. Vier toonaangevende botanische instituten werken aan het project dat eind 2020 klaar moet zijn.

De Royal Botanic Gardens in Londen en Edinburgh en hun Amerikaanse tegenhangers in New York en Missouri hebben de handen ineen geslagen om de enorme catalogus te realiseren die over acht jaar raadpleegbaar zal zijn via internet.

De databank, die in totaal 400.000 plantensoorten zal tellen, kan een belangrijk middel worden in de strijd tegen het wereldwijde verlies aan biodiversiteit.

"Dankzij de rijkdom van onze instituten kunnen we de gegevens bieden die nodig zijn voor oplossingen in een snel veranderende wereld", zegt Stephen Hopper, directeur van de Royal Botanic Gardens in Londen. "Botanische instituten wereldwijd hebben heel wat expertise om bij te dragen aan deze inspanning, om de informatie te verzamelen die nodig is om de soortenrijkdom beter te bewaren en duurzaam te gebruiken."

De vier instellingen gaan daarom informatie verzamelen uit botanische tuinen over de hele wereld. Die informatie moet gecontroleerd en getoetst worden aan wetenschappelijke publicaties, om vervolgens in de onlinedatabank opgenomen te worden.

Geen van de vier instituten is in staat om dit grote project alleen tot een goed einde te brengen. De nieuwe samenwerking, gecombineerd met de digitale vooruitgang, maakt het voor het eerst mogelijk.

"Dankzij betere botanische kennis en de digitale technologie komt een online inventaris van alle planten ter wereld binnen bereik", zegt Gregory Long van de New York Botanical Garden. "Het is een belangrijke taak, die ons helpt om de waarde van alle plantensoorten voor de mensheid in te schatten en om overleven beter te beschermen."

Natuurlijke rijkdommen bedreigd

Er zijn naar schatting 400.000 bekende plantensoorten, en vermoed wordt dat nog eens 10 procent meer soorten tot nog toe onontdekt zijn gebleven. Planten zijn een van de grootste natuurlijke rijkdommen op aarde. Ze leveren voedsel, geneesmiddelen en materiaal en zijn van enorm cultureel en economisch belang. Ze stabiliseren ecosystemen en vormen de habitat voor het dierlijke leven op aarde.

Maar ook planten worden bedreigd door de klimaatverandering, milieuvervuiling en menselijke activiteiten. Minstens één op vier plantensoorten op aarde is met uitsterven bedreigd. In 2004 werd daarom een Global Partnership for Plant Conservation (GPPC) gesloten, en toen al werd opgeroepen om een wereldwijde databank te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden