Alle personeelspassen rechtbanken vervangen

Vermomd en met een oud toegangspasje smokkelde Alberto Stegeman een wapen de rechtbank van Utrecht binnen. Beeld SBS6
Vermomd en met een oud toegangspasje smokkelde Alberto Stegeman een wapen de rechtbank van Utrecht binnen.Beeld SBS6

Alle ongeveer 12.000 passen die medewerkers van rechtbanken gebruiken, worden vervangen. Dat is besloten omdat journalist Alberto Stegeman heeft aangetoond dat de registratie en autorisatie van de zogenoemde rijkspassen bij de rechtbank Midden-Nederland niet op orde is.

De Raad voor de Rechtspraak wil schoon schip maken en daarom krijgen alle mensen een nieuwe pas. Het gaat om medewerkers van 11 rechtbanken, vier gerechtshoven maar ook cateraars en schoonmakers, zo maakte de Raad voor de Rechtspraak vanavond bekend.

Wapen en camera
In een gisteravond uitgezonden aflevering van zijn programma Undercover in Nederland gebruikte journalist Alberto Stegeman een pas van een oud-medewerker om via de personeelsingang naar binnen te gaan met een wapen en een filmcamera op zak.

De zogenoemde rijkspas is nodig om een gerechtsgebouw te kunnen betreden zonder door poortjes te moeten die controleren op bijvoorbeeld metalen voorwerpen.

Stegeman
'Blijkbaar was het een groter probleem dan ze in eerste instantie dachten. Het is een rigoureuze maatregel, maar als het daarmee opgelost kan worden is dat prima', zegt Stegeman tegen BuzzE. Maar de onderzoeksjournalist blijft kritisch. 'Ze zullen ook iets moeten verzinnen om de administratie te verbeteren.'

Stegeman heeft de rechtbank zelf ingelicht over het probleem met hun toegangspassen. 'Ik heb afgelopen dinsdag de rechtbank van Midden-Nederland benaderd om ze op de hoogte te brengen van het lek en hoe ik het voor elkaar heb gekregen om binnen te komen', legt Stegeman uit. 'Op basis daarvan zijn ze een intern onderzoek begonnen. En het vervangen van alle personeelspassen laat mij wel zien dat de administratie een grotere rotzooi is dan ik had gedacht, anders zouden ze het wel met kleinere maatregelen oplossen.'

Stegeman laat in het midden of hij in de toekomst ooit nog eens de proef op de som neemt met de nieuwe passen. 'We houden alles wel in de gaten. We zijn er om de overheid kritisch te benaderen, maar ik ben blij dat aangekaarte problemen zo snel worden opgelost.'

Extra maatregelen
Verder worden de beveiligingsprocedures voor de verstrekking en inname van de passen aangescherpt. De vervangingsoperatie moet zo snel mogelijk zijn afgerond maar een tijdpad durfde een woordvoerster van de raad niet te geven. Het is de belangrijkste taak van de raad om te zorgen dat de gerechten hun werk goed kunnen doen.

null Beeld Twitter/Alberto Stegeman
Beeld Twitter/Alberto Stegeman
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden