'Alle partijen in Alkmaar zijn de PvdA zat'

Heerhugowaard, de locatie waar het nieuwe Medisch Centrum Alkmaar moet komen, staan nu nog drie Shetland pony's. Foto: Olaf Kraak Beeld
Heerhugowaard, de locatie waar het nieuwe Medisch Centrum Alkmaar moet komen, staan nu nog drie Shetland pony's. Foto: Olaf Kraak

De SP heeft gisteravond tijdens een extra ingelaste besloten vergadering haar leden uitgelegd waarom ze gaat meedoen met een nieuw rechts geörienteerd college in Alkmaar.

Ingrid Weel

"We zijn allemaal de PvdA zat", verduidelijkt SP-fractievoorzitter Mirjam Hamberg de bijzondere samenwerking tussen VVD, CDA, Trots, stadspartij OPA en de SP.

"De linkse partijen wilden ons er nooit bij hebben", zegt Hamberg over het al decennia zittende PvdA, veelal met GroenLinks. "Er zitten ook veel PvdA'ers in het ambtenarenapparaat. Ze domineren eigenlijk op alle fronten. Er moet echt iets veranderen aan de bestuurscultuur in onze stad."

De aangekondigde verhuizing van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) naar het naastgelegen Heerhugowaard was voor de oppositiepartijen, maar ook voor het CDA en VVD die met wethouders in het college vertegenwoordigd waren, de aanleiding - of zoals Hamberg het noemt 'de druppel' - voor een coup.

De voorzitter van de Alkmaarse CDA-fractie, Henk Adriaanse, had half februari wel al gewaarschuwd -'Als het MCA naar Heerhugowaard gaat, zijn de politieke rapen gaar' -maar de motie van wantrouwen op 9 maart kwam voor de meeste betrokkenen toch onverwacht.

Ook VVD-wethouder Peter de Baat die verantwoordelijk was voor de verhuizing van het ziekenhuis, zegt niet te weten dat zijn fractie hem naar huis wou sturen.

Wel bekend was dat veel partijen zich storen aan de PvdA, die al sinds mensenheugenis in Alkmaar aan de macht is. De Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA), die na de verkiezingen van vorig jaar nipt verloor van de PvdA in de strijd om de grootste partij van de stad, loopt daarbij voorop.
OPA laat te pas en te onpas weten dat de PvdA-wethouders 'allemaal Amsterdamse plannen' in Alkmaar aan het uitvoeren zijn, zoals het uitgebreide wijkverbeteringsprogramma.

De ergernis was blijkbaar zo hoog opgelopen dat CDA en OPA besloten met hulp van de VVD het 'regenboogcollege', bestaande uit PvdA, VVD, D66, GroenLinks en CDA, ten val te brengen - de PvdA maar ook GroenLinks verbijsterd achterlatend. "CDA en VVD hebben het MCA misbruikt", stelt PvdA-fractievoorzitter Paul Verbruggen. "Er is een bizar spel gespeeld."

"Nu krijgen we eindelijk een echte Alkmaarse stadsregering", reageert fractievoorzitter van OPA, Victor Kloos, verheugd op de gebeurtenissen. Vandaag wordt het nieuwe college gepresenteerd. De vijf partijen hebben samen 19 van de 37 zetels in de Alkmaarse raad en dus een krappe meerderheid.

SP-fractievoorzitter en vanaf vandaag misschien wel wethouder Hamberg wilde nog niets over de inhoud van het coalitieprogramma loslaten, maar noemt de nieuwe plannen juist 'een ruk naar links'.
Het MCA zal echter evengoed naar Heerhugowaard verhuizen, die kogel is al door de kerk.

Hamberg vindt dat het vorige college te veel belangrijke zaken uit de stad heeft laten verdwijnen: "Alkmaar is als een lekke band die langzaam leegloopt. Straks heten wij 'Groot-Heerhugowaard'. De oorzaak daarvan is het slappebenenbeleid van het vorige college en haar voorgangers."
Naast de SP mag ook Trots een wethouder leveren. De partij van oud-minister Rita Verdonk levert hiermee haar tweede wethouder.

Trots zit nu alleen in Den Helder in het college met Suzanne den Dulk, die jarenlang raadslid was voor de VVD in Alkmaar. In 2006 splitste zij zich af. Sinds vorig jaar is Den Dulk actief voor Trots.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden