Alle ogen zijn gericht op de jeugd

Talentvolle Kroaat Borna Coric (19) is in eerste ronde te sterk voor Thiemo de Bakker

Het mondiale tennis is geen speeltuin meer voor de jeugd. Spelers melden zich op steeds latere leeftijd in de hogere regionen van de wereldranglijst. In de huidige topvijftig van dat klassement staan maar liefst zestien dertigers en zijn er maar vijf jonger dan 25. Met zijn negentien jaar is de Kroaat Borna Coric de enige teenager in dat gezelschap.

In totaal staan er maar vier tieners bij de beste honderd tennissers van dit moment. Naast Coric zijn dat de Zuid-Koreaan Heon Chung (19), de Duitser Alexander Zverev (18) en de Australiër Thanasis Kokkinakis (19). Van dat kwartet zijn deze week Coric, Chung en Zverev actief in het ABN Amrotoernooi in Rotterdam.

Bij gebrek aan een echte wereldtopper of een fascinerende publiekstrekker, is de blik van velen in het sportpaleis Ahoy gericht op de verrichtingen van die drie teenagers. Gelet op hun ontwikkeling in de afgelopen jaren hebben zij het in zich om de wereldtop te bestormen. Die weg is nog lang, maar potentie bezitten ze zeker.

Op de openingsdag van het door de afwezigheid van Roger Federer onthoofde toernooi, maakte gisteren Coric zijn opwachting in Ahoy. Hij kon er een Croatian Day van maken, nadat zijn landgenoten Ivan Dodig en Marin Cilic zich eerder op de dag al hadden geplaatst voor de tweede ronde.

In een bizarre partij tegen Thiemo de Bakker volgde Coric inderdaad het voorbeeld van Dodig en Cilic. Na een 2.32 uur durend gevecht verssloeg de jongeling uit Zagreb de 27-jarige Nederlander: 7-6 (9) 4-6 en 6-3. Vooraf had de Westlander nog geroepen dat hij honderd procent zeker wist dat hij Coric kon verslaan. In het dagjournaal ging hij zelfs nog een stapje verder. "Op de topvijf na hoef ik voor niemand bang te zijn."

Maar in een typische De Bakker-partij, vol missers en onbegrijpelijke keuzes, liet de nummer negentig van de wereld veel kansen onbenut. In de eerste set, die meer dan een uur in beslag nam, kreeg hij maar liefst tien setpoints. Op die belangrijke punten koos Coric soms brutaal voor de aanval. Die verrassende tactiek loonde en op zijn tweede setpoint sloeg in Dubai wonende Coric toe.

In de tweede set herstelde De Bakker zich, vaak geholpen door zijn service. In de tiende game sloeg hij drie aces, die hem de setwinst opleverde. In de beslissende derde dorgang van de spannende partij ging het lang gelijk op, tot 4-3 voor Coric. In de achtste game, die ruim twaalf minuten duurde, pakte de Kroaat het zevende breakpoint. Een game later maakte hij de wedstrijd uit met een ace op zijn tweede service.

De carrières van De Bakker en Coric vertonen een aantal raakvlakken. Zo wonnen ze allebei een jeugdgrandslam, De Bakker in 2006 op Wimbledon en Coric in 2013 op de US Open. Ook voerden ze beiden een keer de wereldranglijst bij de junioren aan en op jonge leeftijd kwamen ze de topveertig van de wereld binnen. De Bakker stond in 2010 veertigste, Coric is momenteel nummer 38.

Het is voor Coric te hopen dat zijn loopbaan een minder wisselvallig verloop krijgt dan die van De Bakker. Mede door het ontbreken van de instelling van een echte professional wist de Nederlander ondanks zijn talent nooit door te breken. Vaak werd een goede periode gevolgd door een terugval. Vorig jaar knokte hij zich weer terug in de mondiale tophonderd.

In Rotterdam had De Bakker de kans om zijn zelfvertrouwen op te vijzelen, maar de onnodige nederlaag tegen Coric zal hard aankomen. Hopelijk niet te hard om te blijven geloven in de weg omhoog.

undefined

Krajicek wil coachen

Richard Krajicek sluit niet uit dat hij dit jaar een speler uit de top van het mondiale tennis gaat coachen. "Ik denk dat ik een bepaald type speler verder kan helpen", zei de directeur van het tennistoernooi van Rotterdam gisteren in Ahoy. "En dan denk ik aan een aanvallende speler die bijvoorbeeld zijn spel bij het net kan verbeteren." Krajicek gaat de komende maanden eventueel geïnteresseerde spelers polsen. "Ze weten dat ik beschikbaar ben." Ervaring als coach heeft hij niet. In het verleden gaf hij de speelsters Elena Dementieva en Jelena Jankovic een blauwe maandag tips voor het serveren. "Ik roep al sinds ik gestopt ben als speler dat ik wel coach wilde worden. Voorwaarde was wel dat mijn kinderen het huis uit moesten zijn. En dat is na de zomer zover. Alec gaat veel op reis en Emma gaat studeren." Krajicek is van plan om zoon Alec, die na het eindexamen fulltime gaat tennissen, zes à acht weken per jaar te begeleiden. "Voor de overige weken heeft hij al een coach. En ik vind dat hij niet te veel verschillende coaches moet hebben. Ik weet niet hoe het werkt, maar zijn eerste reactie was prima."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden