Alle Nederlandse weekdieren in één omvangrijk naslagwerk

In Nederland leven meer dan 250 verschillende weekdieren, zo blijkt uit een dikke pil die zaterdag is gepresenteerd in het Centrum voor Biodiversiteit in Leiden. Bekende soorten zijn oesters en mossels, maar de kusten tellen ook slakjes van anderhalve millimeter groot, fikse roofslakken en eeuwenoud wordende tweekleppigen. En dan zijn er nog de molusken die niet in een schelp huizen zoals verschillende zeenaaktslakken en kleurige inktvissen.

Voor het eerst is in kaart gebracht welke weekdieren er in de zoute en brakke wateren voorkomen. De atlas neemt het hele Nederlandse Continentale Plat mee (anderhalf keer het vasteland) en alle kustwateren, inclusief de Delta en de Waddenzee.

In het naslagwerk (416 pagina's) worden alle 255 soorten behandeld en afgebeeld. Er is uitleg over hun uiterlijk, leefwijze, habitatvoorkeur en verspreidingsgebied. Naast 18 auteurs werkten mariene onderzoeksinstituten, musea en honderden vrijwilligers mee aan het project.

De atlas heeft het ook uitgebreid over veranderingen in de tijd. De schelpdierfauna in zee blijkt sterk veranderd. Sinds 1985 zijn 20 soorten niet meer teruggevonden, terwijl 49 nieuwe soorten werden ontdekt.

Exoten, zoals de Japanse stekelhoren en Amerikaanse oesterboorder, kwamen mee met materiaal voor de schelpdiercultuur of met ballastwater in schepen. Grote, langlevende schelpdieren en ook diverse 'gewone' inheemse tweekleppigen van de Noordzee zijn achteruit gegaan.

Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca), 49,95 euro. Tot 1 juli is het boek voor 35 euro te bestellen via www.anemoon.org/anm/anm

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden