Alle muziek komt samen in Groningen

festival | Op de Groningse muziekconferentie Eurosonic zoeken experts de talenten van morgen. En elkaar.

JORIS BELGERS

Zou hij het dan zijn? Declan McKenna, achttien jaar oud, de jeugdpuistjes nog op z'n gezicht. Maar er wacht hem een mooie toekomst, dat zie je terwijl hij staat te spelen in een van de vele popzaaltjes in Groningen. Heel eventjes denk je: de nieuwe The Arctic Monkeys. Maar nee, er volgen te veel saaie nummers. De propvolle zaal is na afloop een stuk leger.

Hij is het niet. Nog niet. De Britse singer/songwriter James TW dan, een nieuwe Ed Sheeran? Een stem om een bak roomijs bij leeg te eten, een stem die we komend jaar ongetwijfeld nog vaak gaan horen.

Zulke optredens op Eurosonic zijn het leukst: die waarvan je later kunt zeggen 'dat je er toen bij bent geweest'. Ieder jaar zitten er zulke shows tussen op de vierdaagse muziekconferentie in Groningen. Dat moet ook wel, want zo'n 250 bands spelen op tientallen locaties kriskras door de binnenstad. En naast reguliere bezoekers zoeken zo'n 4200 muziekprofessionals uit heel Europa the next best thing - hét.

Maar ze zoeken ook elkaar. De tafeltjes in de Oosterpoort zitten volgepakt met mensen die aan elkaar snuffelen, of in ieder geval aan elkaars ideeën. Eurosonic is de grootste paringsdans van de muziekindustrie in Europa, en daar is Groningen trots op.

Dat ziet ook techneut Tom Roetgering. Hij is naar eigen zeggen helemaal niet zo'n muziekmens, maar wel iemand met verstand van computers. Zijn start-up Guts biedt een oplossing voor een hardnekkig probleem in de muziekindustrie: het voor woekerprijzen doorverkopen van populaire concertkaartjes. Dus bedacht Roetgering concertkaartjes op basis van het bitcoinsysteem. Een bezoeker koopt geen concertkaartjes, maar recht op toegang, geregistreerd in een database, dat niet met meerprijs kan worden doorverkocht. Dat klinkt ingewikkeld, en Roetgering vult zijn tijd met het uitleggen van zijn idee. Met succes. "In een halve dag heb ik al meerdere enthousiaste investeerders en festivalorganisatoren gesproken. We kunnen weer even vooruit."

Daarnaast won Guts gisteren de Buma Music meets Tech-competitie. Deze tech-kant op de muziekconferentie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Immers, daar zit het geld.

Ook de artiesten komen dezer dagen trouwens nader tot elkaar. Zo organiseert het conferentieplatform Buma Music in Motion samen met het Amsterdamse muziekbureau Sizzer tijdens Eurosonic een writing camp. "We hebben hier elf Nederlandse popmuzikanten uitgenodigd, die twee dagen lang samen muziek componeren voor onze opdrachtgevers", legt Ruurt Staverman van Sizzer uit in de muziekstudio even buiten het stadscentrum. Zijn bedrijf zoekt de juiste muziek voor bij reclamecampagnes - in dit geval een automerk en een drogisterijketen.

In de opnamestudio zingt de Amsterdamse zangeres Pitou Nicolaes tussen de gitaren, toetsenborden en versterkers losjes een jazzy nummer over een drumbeat die producer Benny Sings in elkaar knutselt. "We werken in groepjes aan een nummer voor een drogisterij, het is de bedoeling dat dit de komende drie jaar onder hun campagne komt. We kregen een briefing over dat merk en een aantal referentieliedjes. Ons nummer moest vooral niet op die liedjes lijken, maar wél hetzelfde gevoel oproepen", vertelt ze. En dat lukt aardig, knikt Staverman.

In het studiohokje ernaast zijn Annelotte de Graaf (Amber Arcades), drummer Raven Aartsen (Mozes & The Firstborn) en producer Sebastiaan Dulith (Cut_) bezig voor diezelfde drogisterijketen. De muzikanten kenden elkaar van tevoren niet of nauwelijks, maar de samenwerking gaat hartstikke prima. Het is leuk om even met totaal andere muziek bezig te zijn dan die ze gewoonlijk maken, en, grijnst Aartsen, 'we hebben een gemeenschappelijk doel'. "Of, en dat wil je horen hè, de liefde voor de muziek brengt ons tezamen!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden