ReportageSittard

Alle mondkapjes zijn op, maar verder gaat het leven in Sittard gewoon door

De apotheek in Sittard-Oost. Beeld Merlin Daleman
De apotheek in Sittard-Oost.Beeld Merlin Daleman

Het coronavirus dook donderdagavond op in Tilburg. Eerder op de dag kwam het virus al dichtbij de Nederlandse grens. De inwoners van Sittard maakten zich er niet druk om.

Grenspaal 306 is een van de punten waar Nederland overgaat in Duitsland. Of iets specifieker in dit geval: Sittard in Tüddern. Aan de ene kant kun je wandelen in natuurgebied de Schwienswei, de andere zijde heeft het Bauernmuseum. Op het ene grondgebied voetballen de Centrum Boys hun wedstrijden, op het andere trekken mensen naar het immense Einkaufszentrum.

Maar bovenal markeert grenspaal 306 de scheidslijn tussen een tot vanavond coronavrij land en een staat die het virus reeds heeft zien binnenkomen. Het verkeer is hier druk.

Voor Limburgers is Duitsland nooit ver weg. De grens is iets van vroeger, tegenwoordig pendelen Nederlanders en Duitsers op en neer alsof ze in één land leven. Op de buitenschoolse opvang De Grote Helden zitten ook vandaag weer kinderen die in Duitsland wonen. En werken er leidsters voor wie hetzelfde geldt. Ze krijgen soms wat vragen van ouders, maar er is nog niemand die zijn kind heeft thuisgelaten.

Dat geldt ook voor andere vestigingen van de overkoepelende organisatie MIK, zegt bestuurder Raymond Clement. “Natuurlijk geeft zo’n aanstaande pandemie onrust. We hebben al vervanging geregeld voor als medewerkers in quarantaine moeten. Tegelijkertijd moeten we zo veel mogelijk de rust bewaren. We ontkennen de situatie niet en hebben nauw contact met de GGD. Maar we hebben we het hier niet over een pestepidemie, maar over een – weliswaar extreem vervelend – griepvirus.”

Het is de reactie van veel mensen in Sittard. Dat het aantal besmettingen pal over de grens is opgelopen tot minstens vijf (20 nieuwe besmettingen in heel Noord-Rijnland-Westfalen) en 300 bezoekers van een carnavalsfeest in Langbroich tot zondag in quarantaine moeten verblijven, doet daar weinig aan af. Vraag aan willekeurige mensen op straat naar hun bezorgdheid en die blijkt mee te vallen.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Zelfs van iemand op leeftijd met hartklachten, zoals de 74-jarige mevrouw Klaassen. “Bij een gewone griep overlijden ook duizenden mensen, daar hoor je nooit wat van.” Dat het coronavirus ook Nederland op een dag bereikt, staat voor haar vast. Wat ze ertegen doet? “Dadelijk weer mijn handen wassen als ik thuiskom. Hoewel ik dat anders ook doe, ben ik daar nu oplettender mee.”

Langbroich

Tien kilometer verderop, in Langbroich, loopt haast niemand op straat. Maar ook al zaten er geen inwoners in quarantaine, dan nog zou het rustig zijn geweest. Buiten carnaval is het hier nooit druk, zeggen de mensen die zich wel buiten wagen. De meesten stappen overigens meteen in de auto, want in het dorp zelf is niets te beleven.

Een zoektocht naar plaatselijke middenstand levert niets op. “Wij zijn de enige plek waar je geld kunt uitgeven”, zegt Domenic Jansen van Krings Bau + Wohn Design. Maar wie luxe vensters, deuren en keukens aan de man brengt, moet het niet hebben van lokale klandizie. Toch merk ik om mij heen wel iets van het coronavirus. In Gangelt, waar ik woon, doen mensen inkopen als waanzinnigen. Zodat ze genoeg voorraad hebben als ze binnen moeten blijven.”

Huisartsen Haagsittard in Sittard-Oost. Beeld Merlin Daleman
Huisartsen Haagsittard in Sittard-Oost.Beeld Merlin Daleman

Geografisch is het bijna wonderlijk dat Langbroich in Duitsland ligt. Juist bij Sittard heeft ons land een vreemde inham die het coronagebied aan onze oosterburen laat.

Kwetsbare ouderen

Maar ook al had Langbroich net zo goed gemeente Sittard kunnen zijn, aan de Limburgse kant doet niemand inkopen als een waanzinnige. Nou ja, hooguit selectief dan. Medewerkers van apotheek Sittard-Oost hebben bij de deur de boodschap opgehangen dat mondkapjes en desinfectiemiddel helaas niet meer op voorraad zijn.

“Er is al twee weken veel vraag naar, maar woensdag ging het heel hard”, zegt Melanie Stipsen. “Een op de drie klanten vroeg ernaar. Sommige mensen zijn toch wel bang voor het virus.” Het zijn vermoedelijk de mensen die, als het even kan, binnen blijven.

Onder de veelal oudere cliënten, bespeurt bestuurder Ivo Schlenter van zorgorganisatie Katharina Kasper ook ongemak. “De meeste Nederlanders overleven het virus wel, maar deze mensen behoren tot de groep die kan overlijden. De situatie zet mij aan het denken. De GGD acht geen extra maatregelen nodig in Nederland, iedereen kan zich vrij bewegen. Dat betekent dat het virus zich sneller kan verspreiden, ook onder onze kwetsbare mensen. Toch denk ik dat we wel de juiste weg bewandelen. Grote groepen mensen isoleren, is niet van deze tijd. Dat moeten we niet doen. Maar juist daardoor maak ik me wel zorgen.”

Het is rustig op straat in Langbroich. Blijkbaar moeten meerdere mensen in thuis in quarantine zitten nadat zijn mogelijk besmet geraakt kunnen zijn geweest tijdens het vieren van carnaval. Beeld Merlin Daleman
Het is rustig op straat in Langbroich. Blijkbaar moeten meerdere mensen in thuis in quarantine zitten nadat zijn mogelijk besmet geraakt kunnen zijn geweest tijdens het vieren van carnaval.Beeld Merlin Daleman
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden