Alle masteropleidingen op hbo krijgen extra geld

Jet Bussemaker geeft alle hbo-opleidingen extra geld. Beeld ANP
Jet Bussemaker geeft alle hbo-opleidingen extra geld.Beeld ANP

Wie een masteropleiding wil volgen in het hoger beroepsonderwijs is straks goedkoper uit. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) maakte vandaag op een congres van de Vereniging Hogescholen bekend dat niet slechts een paar, maar álle masteropleidingen van hogescholen straks geld krijgen van de overheid. En dat betekent weer dat studenten minder collegegeld hoeven te betalen.

Nu geeft de overheid alleen geld aan hbo-masteropleidingen in een beperkt aantal sectoren, bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Dat is ooit zo bedacht omdat daar de komende jaren een tekort aan hoogopgeleide werknemers wordt verwacht.

Een student merkt een verschil tussen een bekostigde en niet-bekostigde opleiding vooral financieel. Voor de niet-bekostigde opleiding moet soms 8000 of zelfs 15000 euro per jaar worden neergeteld. Studenten aan opleidingen die wel geld krijgen van de overheid betalen het wettelijk collegegeldtarief: dat is volgend jaar iets meer dan tweeduizend euro.

Volgens Bussemaker is er op de arbeidsmarkt veel behoefte aan hoger opgeleid personeel. "De beroepspraktijk verandert snel en wordt steeds complexer", aldus de minister. "Iedere student in het hoger onderwijs moet de kans hebben om een master te volgen."

In Nederland volgen weinig studenten een masteropleiding in vergelijking met andere Europese landen. Dat komt vooral doordat afgestudeerden met een hbo-bachelordiploma niet doorstuderen.

Al jaren beginnen er jaarlijks ongeveer twaalfduizend studenten aan een master op een hogeschool - zevenduizend alleen al in de onderwijssector (en duizend die een niet-bekostigde opleiding doen). Dat zijn er maar weinig, op een totaal van zo'n 675.000 inschrijvingen in het hele hbo. De hogescholen moeten dus meer masteropleidingen gaan aanbieden, vindt de minister.

De hogescholen pakken die handschoen op, zeiden ze vandaag meteen. "Dit is ontzettend belangrijk voor ons", reageert Ans Gielen, voorzitter van het Landelijk platform professionele masteropleidingen. "Alle universitaire studenten worden al door de overheid gefaciliteerd als ze een masteropleiding willen volgen. Voor hbo-studenten geldt straks hetzelfde."

Het besluit van minister Bussemaker komt niet als een totale verrassing. Vorig jaar kondigde ze het plan al aan in haar strategische agenda voor de komende jaren. De hoop is niet alleen dat meer havisten uiteindelijk een masterdiploma behalen, de minister hoopt ook dat vwo'ers weer vaker voor het hbo kiezen. Meer masteropleidingen zou daarbij helpen, net als de driejarige trajecten voor vwo'ers die op steeds meer hogescholen worden opgetuigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden