Alle lof zij Allah, de heer der werelden

Drie weken geleden publiceerde Letter & Geest een artikel waarin Piet Winnubst zich de les laat lezen door zijn 'fictieve vriend Boutros Abu-Haini, een Arabische, orthodoxe christen, die met verbazing, zo niet verbijstering, gadeslaat hoe Europa met de islam omgaat'. Student rechten Harun Yildirim reageerde: 'De islam heeft tot op de dag van vandaag nog geen één gewelddaad gepleegd'. Daarop vroeg Winnubst: 'Waar haalt Harun Yildirim zijn informatie vandaan?' Vandaag antwoordt Yildirim: 'Eerst had ik als antwoord een erg hard en bot artikel geschreven. Toen mijn imam dit hoorde heeft hij me berispt.'

In uw artikel 'Een sympathieke Nederlandse moslimstudent anno 2005' probeert u mij persoonlijk aan te vallen door harde en zware woorden te gebruiken. Mijn excuses als ik u heb beledigd met mijn woorden. Het enige wat ik doe is glimlachen zoals mijn profeet (v.z.m.h). In de eerste jaren van het verkondigen van de islam is mijn profeet ook aangevallen. Hij heeft stenen, uitwerpselen en vervloekingen moeten verduren.

De islam heeft al in zijn beginjaren te maken gehad met onwetendheid en onwetende mensen. Het enige wat de profeet hier tegen deed was barmhartigheid prediken en geduld tonen. Zelfs toen hij Mekka had ingenomen was hij zo bescheiden dat hij zijn voorhoofd naar beneden richtte en zijn kin bijna de buidel van de kameel raakte. Is er ooit een veroveraar zo bescheiden geweest?

Met het vermelden van standaardzaken - bij voorbeeld dat de aanslagplegers moslim zijn - die we al tientallen keren hebben gehoord als reden, beledigt u mijn intelligentie. Nogmaals ik bediscussieer geen individu, maar ideeën en meningen. Mijn doel is absoluut niet om een religie te bestempelen als agressief of achterlijk. Daarom zal ik alleen gruweldaden die in de naam van een bepaalde religie zijn gedaan altijd veroordelen.

Uw vriend 'Boutros'zegt dat ik (nog) geen Nederlander ben. ,, Je krijgt met een paspoort niet automatisch 2000 jaar cultuur van je 'nieuwe' vaderland mee in je ransel.” Maar ik zeg u: Geen één burger van dit land kan zeggen dat ik geen Nederlander ben, totdat ik de wetten van dit land niet accepteer. En geen één burger van dit land kan mij beschuldigen dat ik elk moment door bepaalde groeperingen gerekruteerd kan worden. Laten we in dit land samen met alle respect en tolerantie in discussie gaan. Mijn ziel en hart ligt in Nederland. Ik ben hier geboren en getogen. Tegen interne en externe vijanden zal ik dit land met mijn leven verdedigen.

U vraagt zich af waar ik mijn informatie vandaan haal. Mijn informatiebronnen kies ik zelf. Ik ben altijd een voorstander geweest van literatuur van anti-religieuze en niet-religieuze aard om te begrijpen waarom ze tegen de islam of tegen een religie zijn. Mijn imam geeft me alleen uitleg over de zaken binnen de islam. De imam is een soort meester of leraar. Eerst had ik als antwoord op het bovengenoemde artikel van u een erg hard en bot artikel geschreven. Toen mijn imam dit hoorde heeft hij me berispt en gezegd dat ik mijn antwoord moest veranderen in een zachtere en overhalende tekst. Ik spreek geen Arabisch, daarom kijk ik ook niet naar Arabische zenders. Verzinnen is feiten bedenken, wat ik absoluut niet zal doen. Dit keer heb ik alleen bronnen gebruikt van niet-moslim schrijvers.

Ik wil ook antwoord geven op uw vraag of het gerechtvaardigd is om psychopaten te onthoofden. U vroeg dit naar aanleiding van mijn stukje over Reynald van Chatillon die ik als een psychopaat kenmerkte. Als schrijver moet u weten in welke context dit is bedoeld. Reynald heeft een aantal misdaden gepleegd die in die tijd werden bestraft met het onthoofden - wat ook is uitgevoerd door Saladin of iemand anders.

Terrorisme

U zegt dat heel veel terroristen moslims zijn. Op alle voorbeelden zeg ik ja. Er is alleen maar 1 verschil waar we het niet eens over zijn: ze doen zich voor áls moslims. Het is erg makkelijk om een opsomming te maken van mensen die in naam van de islam een aanslag plegen. Allah keurt het niet goed en ik zal het ook nooit verdedigen:

”Zeg: 'Mijn Heer heeft slechte daden, hetzij openlijk of in het geheim verboden en zonde en ongerechtvaardigde opstand; en dat gij datgene met Allah vereenzelvigt, waarvoor Hij u geen gezag heeft nedergezonden en dat gij van Allah dingen zegt, die gij niet weet'.” (Koran 7:33)

De kruisvaarders waren Europese christenen die bij de verovering van Jeruzalem genadeloos alle moslims en joden in de stad vermoordden, zo'n 30.000. 'Ze doodden alle Saracenen en Turken die ze vonden,' zegt de auteur van de Gesta Francorum goedkeurend, 'ze doodden iedereen, hetzij man of vrouw'.[1]

Er zijn nog meerdere recente en historische voorbeelden maar ik, als moslim, weet wel dat christenen in de Bijbel niet aangespoord worden om de bovengenoemde gruweldaden te verrichten. Er zijn dus ook mensen die in naam van het christendom gruweldaden verrichten, maar dat is het christendom niet.

Moslims worden steeds aangespoord om zelfs tegen de slechtste mensen welwillend en zacht te praten Als God een gelovige in de Koran beschrijft, beeldt Hij hem uit als een liefdevolle, zachtaardige persoon, die conflicten en ruzies vermijdt en zelfs de meest vijandige mens met warmte en vriendschap benadert. Een voorbeeld is het bevel dat God gaf aan Mozes en Aaron om naar de Farao te gaan en hem op een vriendelijke toon aan te spreken:

,,Gaat gij beiden tot Pharao, want hij is alle perken te buiten gegaan.

Doch spreekt tot hem op welwillende wijze, opdat hij er lering uit moge trekken, of vrezen.” (Koran 20: 43,44)

Eind 15e eeuw werden meer dan 120.000 joden uit Spanje verdreven omdat ze weigerden zich te bekeren tot het christendom. Het was het Islamitisch Osmaanse Rijk dat aan meer dan 50.000 joden asiel verleende.

Joodse bezoekers uit Europa werden getroffen door de vrijheid die de Palestijnse joden genoten. In 1535 merkte de Italiaanse jood David dei Rossi op dat de Joden zelfs bestuurlijke functies bekleedden, iets wat in Europa ondenkbaar zou zijn. 'Hier verkeren wij niet in ballingschap zoals in ons eigen land. Hier wordt de douane en tolheffing door joden beheerd. Er zijn geen speciale belastingen voor joden'[2].

Einde

Wat me wel opvalt is dat meneer Boutros erg pessimistisch is over mijn tekst. Met trots vermeld ik dat ik een wereldmens ben. Als we alleen maar een joods/christelijke cultuur tolereren kan meneer Boutrous terugkijken naar het nazistische en fascistische gedachtegoed.

Het zijn niet de godsdiensten die fouten maken, maar de mensen. Geen één God of profeet zal het doden van de andersdenkenden rechtvaardigen. Laten we in nuchter Nederland (mijn hand uitreikend) een vreedzaam bestaan opbouwen.

Ik adviseer het volgende aan dhr. Winnubst en dhr. Boutros: ga eens naar buiten en geniet van de multiculturele samenleving, blijf niet steken in de daden van extremisten, onderzoek de geschiedenis op een objectieve manier, lees de koran met uitleg (tafsir) en ga op een respectvolle, hoffelijke manier in discussie met andersdenkenden. Er zijn zoveel dingen waar we van kunnen genieten en leren zonder elkaar onrecht te doen. Als men wenst kan er een debat georganiseerd worden door Studenten Unie Nederland of beter gezegd met een klein groepje onder een kopje koffie/thee hierover met elkaar in gesprek gaan zonder tussenkomst van de media.

Ten slotte wil ik aan de hand van de onderstaande koranvers laten zien hoe God duidelijk laat weten wat voor een houding een moslim moet aannemen tegen anderen:

,,Roep tot de weg van uw Heer met wijsheid en goede raad en redetwist met hen op een gepaste wijze. Voorzeker uw Heer weet het beste wie van Zijn weg is afgedwaald; en Hij kent degenen goed die juist geleid zijn.” (Koran 16: 125)

Ik vraag Allah om vergiffenis als ik een communicatie-, stijl- of een inhoudelijke fout heb gemaakt. Allah weet het beste. Ik bid tot Allah voor een vreedzame oplossing voor alle conflicten in de wereld.

[1] Gesta Francorum, or The Deeds of the Franks and the Other Pilgrims to Jerusalem, translated by Rosalind Hill, London 1962, pag 91.

[2] Karen Armstrong: Jeruzalem. Een geschiedenis van de Heilige Stad, Amsterdam, 1996, pag. 48

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden