Alle kinderen voortaan dol op spruitjes

Het nieuws biedt weinig verplichte nummers deze week en dat is af te lezen aan de weekbladen. Ze hebben allemaal een ander item tot cover gebombardeerd.

Newsweek kijkt (ver) vooruit met 'uitvindingen die de wereld zullen veranderen'. Nummer één op het lijstje staan 'smaaktrucs': chemicaliën die de tong bedriegen en ons doen denken dat we iets proeven wat er niet is. Of andersom: we proeven iets niet wat er wel is. Helemaal nieuw is dat natuurlijk niet: zoetjes bestaan al een eeuwigheid. Wel nieuw zijn de pogingen om een 'bitter blocker' te produceren. Vooral handig voor kinderen -en volwassenen- die gruwen van spuitjes of witlof. 'Gezond' eten zou er, kortom, een stuk aangenamer en makkelijker mee kunnen worden.

Daarmee verandert overigens niet zozeer de wereld, als wel het rijke, verwende deel ervan. Dat geldt ook voor uitvinding nummer 4 op Newsweeks toptien, Interactieve kleding. Denk dan aan een T-shirt dat waarschuwt dat je op het punt staat een hartaanval te krijgen of een broek die meldt dat het tijd is voor een insuline-spuit. Om deze uitvinding massale toepassing te laten krijgen, meldt het blad zonder ironie, moet de kleding wel aan de laatste mode-eisen voldoen.

Gelukkig blijken sommige mensen ook bezig met iets waar het minder gefortuneerde deel van de wereld van zou kunnen profiteren. Als een echte Willy Wortel werkt de Britse hoogleraar Stephen Salter aan een 'regenmaker'. Voorlopig moeten de boeren in Ethiopië echter nog nergens op rekenen, zo maakt Newsweek duidelijk, want succes is niet verzekerd. Vandaar wellicht ook de positionering op nummer 10.

Time houdt het deze week nog op Irak. Het blad portretteert verschillende mensen die het moeilijk vinden greep te krijgen op de nieuwe tijd: Haider Dehloz bijvoorbeeld, die vier jaar lang Saddams beeltenis mocht schilderen. In die periode maakte hij zeker vijftig grote doeken, volgens strikte instructies overigens, die hem per stuk 50 dollar opleverden. Instructies krijgt hij niet meer, geld evenmin. Waar moet ik nu van leven, is een klacht die in meer verhalen doorklinkt. Alleen niet in dat van Said, die om onduidelijke redenen zonder achternaam wordt opgevoerd. Zijn pizzeria in Bagdad floreert door de komst van een omvangrijke buitenlandse en vooral koopkrachtige clientèle. Bovendien boorde hij, de dag na de val van Bagdad, een nieuw gat in de markt aan: de verkoop van satellietschotels heeft hem in twee maanden rijk gemaakt.

Der Spiegel blijft dichter bij huis en buigt zich onder de kop 'Importgoed Sex' over de handel in Oost-Europese vrouwen. Het is het niet nieuwe, maar toch altijd schokkende verhaal over een meedogenloze, tevens zeer lucratieve business. ,,De gemiddelde prostituee is negentien jaar oud, moet haar ouders onderhouden en verdiende op haar zeventiende haar eerste geld als hoer.'' Op de omslag staat Tanja, studente literatuurwetenschappen. Ze begon niet helemaal naïef aan haar reis naar de grote rijkdom. ,,Je komt in een bordeel'', was haar gezegd, ,,je drinkt wat met Duitse klanten en als iemand je bevalt slaap je met hem''. Van enige keuzevrijheid bleek na aankomst geen sprake: vier dagen werd ze misbruikt, vervolgens voor 750 euro verkocht. Gelukkig heeft dit verhaal nog een beetje happy end. Haar nieuwe baas is aanmerkelijk menselijker: vaste werktijden tegen een vast tarief.

The Economist heeft als enige een 'nieuwsonderwerp' op de cover gezet. En daaruit blijkt meteen hoe het blad over die kwestie denkt. 'Waar kunnen we Europa's nieuwe grondwet opbergen', staat er groot boven een prullenmand. Het is een erbarmelijk slecht werkstuk, aldus het blad, vol met snel in elkaar geflanste compromissen en absurditeiten. Voor wie van de berichtgeving over het geesteskind van Giscard d'Estaing de afgelopen weken nog niet genoeg had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden