Alle jonge verdachten eerst naar psycholoog

Nu worden jongeren pas na drie incidenten en op verzoek van het OM onderzocht.Beeld FOTO PATRICK POST

Verdachten van 16 tot 23 jaar worden per 1 september in Almelo en Groningen gescreend om te bepalen of ze in het jeugdstrafrecht of in het volwassenenstrafrecht thuishoren. Het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank werken bij dit experiment nauw samen.

Bij deze pilot van zes maanden beoordelen de reclassering, Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming meteen nadat een jongere wordt opgepakt in hoeverre iemand volwassen is. Aan de hand van een vragenlijst, die nu wordt ontwikkeld, onderzoeken de deskundigen onder meer intelligentieniveau en gedrag.

Als daar bijvoorbeeld uitkomt dat een zeventienjarige jongeman een doorgewinterde crimineel is die zich goed bewust is van zijn daden, kan hij als volwassene worden berecht. Maar uit zo'n snelle gedragsanalyse kan ook blijken dat een 21-jarige volwassen man het verstand heeft van een jongen van vijftien. "Die komt dan vanwege zijn verstandelijke vermogens voor de kinderrechter, want leeftijd zegt niet altijd alles", zegt coördinerend jeugdofficier Carlo Dronkers van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

Nu is het nog vaak zo dat jeugdige delinquenten pas na drie incidenten op hun persoonlijkheid worden onderzocht, áls het OM daarom vraagt, of als de rechtbank dat wenst. Bij het Noord- en Oost-Nederlandse experiment worden alle jongeren van 16 tot 23 jaar gescreend voordat ze voor de rechter komen.

Hoewel dit plan volgens critici arbeidsintensief en kostbaar is, denkt de officier van justitie dat op de lange termijn geld en arbeidsuren worden bespaard. "Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter we later erger kunnen voorkomen", zegt Dronkers.

Demissionair staatssecretaris Fred Teeven (VVD, politie en justitie) heeft Almelo en Groningen aangewezen om te testen hoe zijn plan voor adolescentenstrafrecht werkt. Zijn wetsvoorstel ligt ter goedkeuring in de Tweede Kamer.

In het Wetboek van Strafrecht staat overigens al dat een 16-jarige als volwassene kan worden berecht en dat jongeren tot en met 21 jaar als minderjarige kunnen worden berecht. Het voorliggende wetsvoorstel beoogt deze leeftijd op te rekken tot 23 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden