ALLE HONDERDVIJFTIG VRIJ! Liedjes van de Bevrijding

'Nederland bevrijd' (twee boxen à 59,95 gulden) en 'Het Nationaal Bevrijdingsalbum' (34,95 gulden).

Hun stemmen en vooral de liedjes, waarmee zij in sombere jaren de mensen toch een beetje probeerden op te monteren, waren overal te horen in de maanden dat de bevrijders het straatbeeld bepaalden. Veel liedjes werden tophits die door amateurorkestjes werden nagespeeld. Op straat werden ze gefloten.

Naarmate de 78-toerenplaten naar de vuilnisbakken verhuisden verdwenen ook veel van deze liedjes uit de circulatie. Aan de vooravond van de herdenking van een halve eeuw bevrijding beleven ze hun revival. De platenmaatschappij Peter's Music Factory BV in Haarlem heeft al die nostalgische liedjes weer op een cd gezet. In totaal zijn er nu twee boxen met in totaal twaalf cd's verschenen. Bij elkaar zijn er ruim 150 liedjes op verzameld. Dat alles onder het motto 'Nederland bevrijd: entertainment tijdens en na de Tweede Wereldoorlog'.

Het is een omvangrijk karwei geweest om het project voor elkaar te krijgen. “Vijf jaar geleden zijn we ermee begonnen. Het was eerst selecteren wat er zoal was en vervolgens kijken wat daarvan eventueel bruikbaar zou zijn. Er viel het een en ander af. Opnamen die zelfs met de beste wil van de wereld en de modernste technieken ver beneden de maat bleven hebben we laten vallen. Met de hedendaagse techniek kun je veel doen, maar we wilden het ook weer niet te mooi maken. De mensen die zich de liedjes herinneren hechten zelfs aan een bepaalde ruis. Dat authentieke mocht niet verloren gaan”, vertelt Harry R. Chün, general manager van PMF.

Een minstens zo groot probleem bij het realiseren van het plan was het verwerven van de rechten. De artiesten werkten voor allerlei maatschappijen, die zodra de Haarlemse plannen bekend werden ook op de gedachte konden komen iets met die evergreens te gaan doen.

Chün: “Er is stevig onderhandeld, maar over het algemeen hebben we niet te klagen over gebrek aan medewerking. De grootschalige manier waarop wij het wilden opzetten, sprak aan. We wilden niet zo maar met een of twee cd'tjes komen met de toppers van weleer. Ons stond het uitbrengen van een historisch document voor ogen. En dat ook nog voor een heel speciale prijs.”

Een box van zes cd's kost 59,95 hulden. Chün: “Wij hopen uit de kosten te komen door een massale afname. Het ziet er naar uit dat dat lukt, anders waren we ook niet met onze tweede box gekomen. Zowel ouderen, die herinneringen hebben aan die liedjes, en vaak heel speciale en dierbare, als jongeren, die ze voor het eerst horen, blijken er tuk op te zijn.”

PMF vindt die lage prijs belangrijk. “De kunstmatig hoog gehouden prijzen van cd's willen wij drukken. Dat maakt ons bij de concurrentie niet geliefd, maar wij houden vast aan ons standpunt dat je beter kunt streven naar een hogere oplage tegen een lagere prijs, dan cd's voor velen onbetaalbaar te maken.” De collectie wordt ook in het buitenland uitgebracht. De Engelstalige editie 'World Favorites' ligt inmiddels in grote delen van Europa en ook in Amerika in de winkels.

Chün vertelt dat zijn bedrijf gevorderde plannen heeft voor een waardige afronding van het project. “Meer kan ik er niet over zeggen.”

PMF is niet de enige maatschappij die brood ziet in de herdenking van de bevrijding. EMI is de afgelopen week met 'Het Nationale Bevrijdingsalbum' gekomen. Daarop staan achttien nieuwe uitvoeringen van evergreens en oud-Nederlandse liederen. Ze zijn allemaal opgenomen in nieuwe arrangementen. De Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor, opgericht in 1859 en daarmee een van de oudste mannenkoren in Nederland, met prinses Juliana als beschermvrouwe, en de al even vermaarde uit 1901 daterende Concertband Wilhelmina uit Glanerbrug voeren ze uit. Dat alles onder leiding van Hennie Ramaekers, de oud-dirigent van de Mastreechter Staar, die de lijn doortrekt van Valerius naar onze tijd. Behalve het Wilhelmus zijn ook 'Nightfall in camp', 'The longest day', 'Sentimental journey', 'O Nederland let op uw zaak', 'Piet Hein', 'Eens zal de Betuwe in bloei weer staan' en 'Waar de blanke top der duinen' te horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden