Alle FNV-bonden stemmen in met sociaal akkoord

FNV-voorzitter Ton Heerts staat de pers te woord, na afloop van een besloten congres van de FNV. Alle 18 bonden die zijn aangesloten bij de FNV hebben er mee ingestemd om de vakcentrale te vernieuwen. In de omgevormde FNV kunnen leden direct lid worden van herkenbare sectoren.Beeld anp

Alle 18 FNV-bonden, dus ook de kritische Abvakako, hebben zaterdag tijdens hun Federatieraad in Utrecht unaniem voor het sociaal akkoord gestemd dat FNV-voorzitter Ton Heerts anderhalve week geleden sloot met het kabinet en de werkgevers.

Vorige week adviseerde het ledenparlement van de vakcentrale al met een meerderheid van 83 procent om het sociaal akkoord over onder meer WW en ontslagrecht te aanvaarden. Maar de Abvakabo, een van de grootste bonden, lag de afgelopen dagen nog dwars. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk maakt zich grote zorgen over de thuiszorg en praat al weken met werkgevers en kabinet over alternatieven voor de kabinetsplannen die volgens haar 100.000 banen gaan kosten.

In de aanloop naar de Federatieraad liet ze doorschemeren dat ze graag een zorgakkoord wilde sluiten voordat de FNV-bonden zich zaterdagmiddag zouden uitspreken over het sociaal akkoord. Dat is niet gelukt, want er wordt zaterdag nog steeds onderhandeld over een zorgakkoord. Van Brenk heeft uiteindelijk toch voor dat sociaal akkoord gestemd, onder meer omdat het ledenparlement, dat zeer belangrijk wordt in de nieuwe vakbeweging, al positief adviseerde.

'Wij zeggen 'ja' tegen al die verbeteringen die in het sociaal akkoord zijn afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de 0-urencontracten. Dat is iets waar onze leden in de ouderenzorg de afgelopen tijd veel actie tegen hebben gevoerd. Dat is echt een verbetering. Maar wij vinden het onacceptabel dat er nog steeds geen oplossing is voor de thuiszorg', aldus Van Brenk.

De FNV staat aan de vooravond van een grote reorganisatie. De leden kunnen binnenkort een nieuwe voorzitter kiezen. Van Brenk is tot dusver de enige kandidaat. De huidige FNV-voorzitter Ton Heerts beslist later over zijn kandidatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden