Review

Alle doden waren gelovig

Een thriller vol klassieke ingrediënten: seriemoordenaar, bezeten van de duivel, moordt aan de lopende band, achternagezeten door een FBI-agent. Als het boek begint, heeft de killer al vijftien slachtoffers op zijn geweten, allen jonge vrouwen met een religieuze achtergrond.

Agent Daniel Clark is bezeten van deze killer, van wie weinig meer bekend is dan zijn naam, Eve. Daniels obsessie leidt er zelfs toe dat zijn huwelijk met Heather strandt. Zij komt daar nauwelijks overheen en raakt op haar beurt geobsedeerd door Daniels missie.

Alles in het boek draait om die bezetenheid, waar Dekker een mooi verhaal omheen heeft gebouwd. Daarbij volgen we Daniel en Heather tijdens hun lijdensweg om hun doel te bereiken. En we horen over het gruwelijke verleden van de moordenaar, dat wordt onthuld in de vorm van een feuilleton dat tussen de andere hoofdstukken is verspreid. De ellende begint bij de ontvoering van twee jonge kinderen door een religieuze sekte, hun ontsnapping en hun strijd om een plek te vinden in de Amerikaanse maatschappij, een strijd die littekens nalaat in hun lichaam en in hun geest.

Het verhaal rolt zonder haperingen voort, want Dekker (een Amerikaan met wortels in Nederland) weet van wanten als het gaat om spanning en cliffhangers. Maar wat de psychologische en religieuze motieven betreft, vergt hij veel van de lezer. Want waar een Eva is, moet blijkbaar een Adam zijn. Samen staan ze aan de wieg van het kwaad. Om die symboliek te ontrafelen onderneemt Daniel heel wat reizen in zijn eigen geest, geholpen door een serie bijna-dood ervaringen. Van de kant van de moordenaar krijgt de lezer een hele lading religieuze kolderpraat te verwerken.

Door zulke elementen slaat het verhaal uit het lood en wordt dit verder wel geslaagde boek onbegrijpelijker in plaats van spannender. Dat wreekt zich vooral aan het slot, dat jammerlijk mislukt is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden