Alle dichters zijn straks onsterfelijk, want digitaal

Liefhebbers van de Vlaamse dichter Guido Gezelle hebben pech. Gezelle liet het leven in 1899 - eind 1899 nog wel - en dat is dus geen 1900. En vanaf dat jaar begint de dichterlijke jaartelling bij de Nederlandse Poëzie Encyclopedie (NPE).

Deze online databank moet een overzicht bieden - op jaar en op alfabetische volgorde - van wat er aan poëzie is verschenen tussen 1900 en nu, aangevuld met informatie over de dichters. De NPE is een initiatief van de dichters Bart F.M. Droog en Chrétien Breukers. "Bart heeft het in 2000 bedacht en nu hebben we besloten het samen te doen", zegt Breukers, die behalve uitgever van poëzie ook beheerder is van de literaire website De Contrabas. "Alle dichters die sinds 1900 ooit hebben gepubliceerd zijn straks op de site terug te vinden."

Maar wanneer spreken we van 'gepubliceerd'?

Breukers: "Daar zijn criteria voor. Zo moeten ze één of meer bundels hebben uitgebracht, opgenomen zijn in een overzichtsbloemlezing of bijvoorbeeld in een editie van het Lectuur Repertorium vermeld zijn. Wij vinden dat je bij poëzie wat minder streng moet zijn, al moet wel sprake zijn van enige mate van verspreiding. We nemen niet alleen dichters op die door De Bezige Bij zijn uitgegeven. Er komen ook dichters in te staan die, zoals bij mij, vanuit de keuken worden uitgegeven." Breukers runt De Contrabas vanuit huis.

De doelgroep van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie moet volgens Breukers niet alleen worden gezocht bij 'mensen die willen weten wat er is verschenen', zoals journalisten, wetenschappers en juryleden van literaire prijzen. "Het is bedoeld voor iedereen die in poëzie geïnteresseerd is. Dat zijn meer mensen dan we denken. Er wordt altijd gezegd: er is weinig aandacht voor poëzie. Welnu, voortaan kan iedereen zien wat ze gemist hebben."

Dat wil zeggen: als alles af is. En dat duurt nog wel even. Breukers en Droog willen van elke bundel die ooit verscheen ten minste één gedicht in de encyclopedie opnemen. "Ik denk dat het vijf jaar duurt voordat het een beetje handen en voeten begint te krijgen."

En tijd is geld. Het Nederlands Letterenfonds gaf het project een duwtje in de rug door de startfase te subsidiëren. Daarna moet het van gulle gevers komen, zodat mensen kunnen worden ingehuurd om de encyclopedie te vervolmaken.

Maar het begin is er, zegt Breukers, en de respons is bemoedigend: "We kunnen nu al aan de statistieken zien dat er vaak op Gerrit Komrij wordt gezocht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden