Column

Alle dagen Kerst, het is mijn allergrootste angstbeeld

Erik Jan Harmens Beeld Jörgen Caris
Erik Jan HarmensBeeld Jörgen Caris

Tijdens mijn kinderjaren in Alphen aan den Rijn draaiden we met Kerst altijd dezelfde plaat: ‘Christmas Party with Tonny Eyk Quartet’. Waarom de titel van dat album in het Engels moest, dat weet ik niet.

Op Kerstavond gingen we in het nabijgelegen zalencentrum De Bron, naast De Ridderhof - het winkelcentrum dat op 9 april 2011 om een afschuwelijke reden wereldnieuws zou worden - naar de nachtmis. Er waren meerdere diensten, op de begane grond de hervormde, op de eerste verdieping de katholieke.

Huismerkkerstbrood

Ons maakte het niet uit, we rouleerden, het ene jaar de trap op, het andere jaar bleven we beneden. Daarna aten we thuis kerstbrood van het huismerk, want we waren arm. ‘Let it snow! Let it snow! Let it snow!’ in instrumentale versie op de achtergrond, met Tonny Eyk op toetsen en de legendarische Eddy Christiani op gitaar.

Ik ga niet zeggen dat alles vroeger beter was, want het tegendeel is waar, maar als het gaat om Kerst, word ik nostalgisch. De reden daarvoor is dat de feestdagen vroeger niet zo werden uitgemolken. Na Sinterklaas gold een ongeschreven afkoelperiode van een dikke week, pas half december kwam de kerstboom in huis. Sky Radio bestond nog niet, dus je werd ook niet reeds vanaf eind november doodgegooid met ‘Make my wish come trueeeeee... All I want for Christmas is youuuuuu...’ van Mariah Carey.

Nu loopt de ene feestdag in de andere over, er is geen adempauze. Ik woon in Noord-Holland, daar is het op 11 november Sint-Maarten. Kinderen lopen met een lampion langs de deuren, zingen een lied en krijgen snoep. Nog diezelfde avond komt de vraag op tafel: Wat doen we dit jaar met Sinterklaas? Als pakjesavond net is afgelopen, gaan er al whatsappjes over het kerstdiner over en weer. Ik ben vóór feestjes, maar vooral als ze door grijze dagen worden omgeven. Een feest zou de uitzondering moeten zijn, niet de regel.

‘I wish it could be Christmas everyday’, hoorde ik net op de radio. Het is mijn allergrootste angstbeeld, dat na Eerste en Tweede Kerstdag ook een derde en vierde volgt en zelfs een 365ste. Alle dagen Mariah Carey op de radio. Alsof je doorlopend jarig bent, elke morgen als je met je slaperige hoofd de woonkamer in loopt: Surpriiiiise! Cadeaus, taart en steeds weer diezelfde vraag: En, Erik Jan? Vóél je je een beetje jarig?

Schrijver en dichter Erik Jan Harmens over de prikkels die het druk maken in zijn hoofd. Lees hier meer van Erik Jan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden