Alle daders mislukte aanslagen Londen vast

Alle daders van de mislukte bomaanslagen van 21 juli op het openbaar vervoer in Londen zijn opgepakt.

van onze redactie buitenland

Twee van de verdachten werden opgepakt bij invallen van een zwaarbewapende politiemacht in Notting Hill, in het westen van Londen. Op één adres werden twee mannen gearresteerd, op een ander adres één. De politie gaf de namen van de verdachten niet vrij, maar volgens Britse media zou het gaan om de 27-jarige Muktar Said Ibrahim, ook bekend onder de naam Muktar Mohammed Said, die geprobeerd heeft zichzelf op te blazen in een dubbeldeksbus in Hackney in Oost-Londen.

In Rome werd Osman Hussain gearresteerd, een tot Brit genaturaliseerde Somaliër die werd gezocht in verband met de mislukte aanslag in het station Shepherd’s Bush. Hij was opgespoord aan de hand van mobiele-telefoongegevens. Zijn in Rome woonachtige broer is eveneens aangehouden. De vierde, ook een Somalische verdachte, werd woensdag al gearresteerd in Birmingham.

De Britse politie arresteerde gisteren ook twee vrouwen in metrostation Liverpool Street.

In verband met de aanslagen van 21 juli zitten nu rond de 24 mensen vast. Bij de aanslagen vielen geen slachtoffers omdat de bommen niet goed tot ontploffing kwamen. Volgens de politie had het effect echter net zo catastrofaal kunnen zijn als twee weken eerder, toen behalve de daders 52 mensen omkwamen.

De Londense politie wilde niet ingaan op berichten uit de Afrikaanse staat Zambia, waar de autoriteiten vorige week de 31-jarige Brit Haroon Rashid Aswat hebben gearresteerd. Aswat zou ongeveer twintig telefoongesprekken hebben gevoerd met enkele van de daders van de bomaanslagen van 7 juli. Aswat was in het verleden assistent van de radicale islamitische prediker Abu Hamza al-Masri, die in Groot-Brittannië is aangeklaagd wegens aanzetten tot moord. Britse media noemden hem gisteren al de Britse Al-Kaida-leider.

Het aantal gewelddadige incidenten tegen Britse moslims, vooral van Aziatische origine, is sinds de aanslagen fors gestegen. Volgens sommige moslimorganisaties heerst er ’een klimaat van angst’ in hun gemeenschap. Vooral moslimvrouwen zijn doelwit. Alleen al in Londen beloopt het aantal geregistreerde incidenten ongeveer 250. In heel 2004 waren dat er 35, aldus de organisatie Muslim Safety Forum.

Na druk van premier Blair op Pakistan heeft president Musharraf gisteren bekend gemaakt dat alle 1400 buitenlanders de streng islamitische scholen, de zogeheten madrassas, moeten verlaten. Vermoed wordt dat veel zelfmoordterroristen, ook die van 7 juli, tijd hebben doorgebracht in de madrassas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden