Alternatieve Dodenherdenking

Alle blazers het balkon op voor een massale taptoe op 4 mei

Een blazer speelt de taptoe bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Beeld Evelyne Jacq
Een blazer speelt de taptoe bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.Beeld Evelyne Jacq
Harriët Salm

Speelt u trompet, saxofoon of een ander blaasinstrument? Doe vlak voor Dodenherdenking op vier mei aanstaande dan het raam open en steekt uw toeter naar buiten. Of neem plaats op het balkon, dakterras of de tuin met uw instrument. Maakt niet uit waar: als in heel het land de taptoe maar klinkt.

Nu overal herdenkingen voor 4 en 5 mei worden afgelast vanwege het rondwarende corona-virus, verspreidt Bastiaan Anink (46), voorzitter van de Oranjevereniging in het Brabantse Etten-Leur, dit plan. “Steden en dorpen waar anders overal herdenkingen plaatsvinden zullen dit jaar zo stil zijn. Daarom roepen wij iedereen die een koperen instrument bespeelt op: doe mee.”

Het idee moet wel lokaal worden uitgewerkt, denkt hij. “Ik kan dit niet voor het hele land regelen.” Zelf weet hij dat in zijn eigen woonplaats Etten-Leur al een gedetailleerde uitwerking wordt gemaakt. “We zorgen dat er iemand staat bij een verzorgingshuis, voor de kerktoren, op een groot balkon, dat soort plekken.”

Dit idee over de verenigende blazers, benadrukt Anink, popte de afgelopen dagen in het land al op. “Ik ben echt niet de eerste. Het is ook een helder plan en gemakkelijk uit te voeren. Het kan veilig, er komen geen groepen mensen voor bijeen.”

Zijn eigen grootvader Frans Anink was actief in het verzet en werd in 1944 geliquideerd met 28 anderen, als represaille vanwege de moord op een SD-officier, vertelt Anink. In Amsterdam herinnert het oorlogsmonument aan de Apollolaan hieraan. Bastiaan Anink hoorde dat daar nu gekeken wordt of de taptoe toch op die plek gespeeld kan worden, zoals elk jaar. “Dat vind ik persoonlijk heel fijn. Laten veel meer herdenkingsplekken dit overnemen, het zal een groot gevoel van saamhorigheid geven. Daar is nu extra veel behoefte aan.”

Zelf speelt Bastiaan Anink geen blaasinstrument . “Maar ik zal na de twee minuten stilte uit volle borst het Wilhelmus zingen.”

Lees ook:

‘Dodenherdenking en Bevrijdingsdag krijgen extra betekenis door de coronacrisis’

Trouw interviewde Gerdi Verbeet over hoe verder nu de coronacrisis plannen rond de herdenking van 75 jaar vrijheid dwarsboomt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden