CoronacrisisSocial distancing

Alle begrip voor de maatregelen, maar was het echt nodig om specifiek naar motorrijders te wijzen?

Een ritje maken op de motor mag ook in het paasweekend op de meeste plekken, maar het liefst wel individueel.Beeld ANP

De ANWB, traumachirurgen, Veilig Verkeer Nederland, premier Rutte: van alle kanten klinkt de dringende oproep aan motorrijders om met Pasen niet of slechts individueel de weg op te gaan. Afgelopen weekend veroorzaakten ze te veel overlast. Motorliefhebbers reageren instemmend, maar voelen zich wel in de hoek gezet.

Wim van der Meer vroeg zich dinsdag tijdens de persconferentie van Mark Rutte af waarom de premier motorrijders zo nodig als groep moest benoemen. Het is een gevoel dat veel liefhebbers hebben, zegt de voorzitter van MTC De Veluwe (ongeveer vijftig leden). “Zoals zo'n beetje alle clubs hebben wij alle activiteiten tot 1 juni gestaakt. Dat laat onverlet dat individuen een stukje kunnen gaan rijden. Volgens mij is daar weinig mee mis. De een maakt wandelend een ommetje, de ander doet dat op de motor. Zolang je maar alleen rijdt en op stopplaatsen geen contact zoekt met anderen.”

Dat is wat de meesten doen, zegt Bas Vis van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). De belangenbehartiger adviseert motorrijders om dit weekend thuis te blijven, al voegt hij eraan toe dat je wel degelijk de weg op mag. “Wij hebben afgelopen weekend berichten gehad van mensen die klaagden over overlast - echter niet meer dan andere jaren in het eerste mooie weekend. Natuurlijk is het niet fijn om weer specifiek te worden genoemd. Het is het eeuwenoude verhaal van mensen die over één kam worden geschoren. We hebben oprecht de indruk dat er goed naar de adviezen wordt geluisterd. De meeste rijders trekken er alleen op uit.”

Toch kunnen er dan nog steeds vervelende situaties ontstaan. Het Limburgse Heuvelland is om die reden afgesloten voor dagtoerisme. Terecht, zegt Maarten Schrevel van de Maastrichtse Motorclub ‘72. “Ik zal u eerlijk zeggen, in het Heuvelland is er nu toch niets aan. Je rijdt er alleen maar in de file. Inderdaad waren daar vorige week weer drommen motorrijders. In het bestuur hebben wij, videobellend, uitgebreid met elkaar over de situatie gesproken. En daarna hebben we onze 143 leden medegedeeld dat we voorlopig geen activiteiten samen doen. Daar is veel begrip voor.”

Het is dubbel: we mogen gewoon de weg op, alleen voelt het ongemakkelijk

Dat wil niet zeggen dat Schrevel het makkelijk vindt om de motor te laten staan. “Ik heb juist heel veel zin om te rijden. Als ik een doel heb, doe ik het ook. Of ik nu de auto of de motor pak, dat maakt weinig uit, maar een pleziertocht gaat me nu wat ver. Het is dubbel: we mogen gewoon de weg op, alleen voelt het ongemakkelijk. Motorrijden is een iets gevaarlijkere bezigheid; het is niet de bedoeling dat we de zorg verder belasten.”

Ron van Boxtel, lid van de Harley-Davidson Club Breda, voelt zich minder aangesproken door de oproepen. Dit weekend trekt hij er weer op uit, mits zijn kameraad meegaat, die nog wat terughoudend is. “Ik rijd wel minder dan andere jaren en in kleinere groepjes. Mensen willen met dit lekkere weer nu eenmaal naar buiten. De rustige weggetjes zijn over het algemeen de mooiste, en dat vinden de wandelaars en fietsers ook. Het probleem is dat motorrijders er eerder op worden aangekeken als het er te druk wordt.”

Om die reden laat Van Boxtel de dijkweggetjes voorlopig links liggen. Helemaal thuisblijven is geen optie. En dat begrijpen veel liefhebbers ook wel weer. Van der Meer: “Ik heb me tot nu toe weten te beheersen, maar ik zal binnenkort best eens een ommetje gaan maken. Individueel, daar ben ik heel helder in.”

Lees ook:

Hoe houd je zeventien miljoen mensen binnen met lekker lenteweer?

Terwijl de lentezon lonkt, moeten we dit weekend zo veel mogelijk thuisblijven. Het kabinet hoopt te kunnen volstaan met een waarschuwing, maar de grote steden maken hun borst nat. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden