Alle asielzoekers vertrokken uit 'Vluchthaven'

Een asielzoeker voor zijn kamer in de Vluchthaven. Beeld anp
Een asielzoeker voor zijn kamer in de Vluchthaven.Beeld anp

De laatste uitgeprocedeerde asielzoekers hebben vanochtend de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam verlaten. Daardoor was ontruiming van het pand niet nodig. De voormalige gevangenis aan de Havenstraat is inmiddels afgesloten en wordt overgedragen aan de eigenaar, liet de gemeente weten.

Van de 133 personen die de afgelopen zeven maanden in de Vluchthaven verbleven, zijn er drie teruggekeerd naar hun land van herkomst. Zes anderen kregen alsnog een verblijfsvergunning en 22 personen zijn nog in afwachting van hun procedure. Negen mensen zijn zodanig kwetsbaar dat ze in aanmerking komen voor vervolgopvang. Daarnaast hebben vijf vluchtelingen een nieuw dak boven hun hoofd gekregen omdat ze in een vergevorderd stadium zijn voor terugkeer naar hun eigen land.

De meeste asielzoekers, verenigd in de actiegroep 'Wij zijn hier', verlieten gisteren al de Vluchthaven. Onder hen waren volgens de gemeente dertig mensen die mogelijk in aanmerking konden komen voor opvang voor kwetsbaren. Ze moesten daarvoor wel de GGD toestemming geven hun medische dossier in te zien. Dat hebben ze geweigerd. Wie een herhaald asielverzoek heeft ingediend, kan opvang krijgen in Ter Apel, aldus de gemeente. 'Voor de overige asielzoekers is opvang een rijksverantwoordelijkheid.'

Oosterpark
Een groep van zestig uitgeprocedeerden streek gisteren neer in het Oosterpark. De gemeente stak hier een stokje voor en gaf ze tot 23.00 uur de tijd weg te gaan. De vluchtelingen konden vervolgens terecht in de Muiderkerk, maar kraakten in de tussentijd een pand aan de Linnaeushof in Amsterdam Oost: de Vluchtopvang. 'Hier kan de hele groep terecht', zei een woordvoerster.

De asielzoekers zwerven al sinds september 2012 door de hoofdstad. In november 2013 regelde de gemeente met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor de groep nog een half jaar opvang in de Havenstraat, tot 1 juni. Onlangs gaf de rechter de gemeente Amsterdam toestemming de oude gevangenis te ontruimen, omdat de groep tegen de afspraken in niet wilde vertrekken.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden