Alle 13 goed

Lichter leven. Dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Dertien tips om de hectiek van alledag het hoofd te bieden. Vergeet vooral de belangrijkste niet: adem in, adem uit.

Iedereen zou een eigen luchtkasteel moeten bouwen, vindt Barbara Tammes. Een plek waar alles kan en mag. Ze schreef er een handboek voor. Om de binnenkant van je hoofd in te richten met geestverruimende kamers om wat luchtiger naar jezelf te kijken. Ons favoriete vertrek: de schatkamer. Waar je bezittingen, prestaties, gewoonten, muziek, en uiterlijk - zo'n beetje alles dus - er niet toe doen. "Door het strippen van je 'profiel' kom je uit bij je kern, bij wie jij bent. En dát is je kostbaarste bezit."

Ook fijn: de traanzaal, waar je oeverloos mag grienen. Of het nu is 'uit blijdschap', 'omdat het eigenlijk vies tegenvalt' of 'voor al het onbegrijpelijke leed in de wereld'. Met zwierige, geestige tekeningen.

Balasana
Slapen als een baby. Een heerlijke maar ti jdrovende bezigheid. Er is een yogapose waarbij je je bijna net zo veilig, warm en rustig voelt. Met de kindhouding, 'balasana' in het Sanskriet, leg je jezelf als het ware vijf minuten in de foetushouding. Volgens yogaleraren is de pose het fijnst na een heftige yogales, maar het werkt ook zonder je eerst uit te sloven, kunnen wij verklappen. Leg een yogamat of kleed neer. Ga op je knieën zitten en leun naar achteren, zodat je billen op je kuiten rusten. Dan spreidt je je knieën tot ze ongeveer even wijd zijn als je heupen. Adem uit, en breng je bovenlijf naar voren, tot je voorhoofd op de vloer ligt. Je armen leg je langs je dijen naar achteren, met de palmen naar boven. Tot straks!

Compassie
Kristin Neff maakt korte metten met het duiveltje op je schouder dat je steeds vertelt dat je het eigenlijk nooit helemaal goed doet. Volgens de Amerikaanse psychologe bekritiseren we niemand genadelozer dan onszelf. De Dalai Lama vertelt ons al jaren dat we compassie met anderen moeten hebben. Neff leert ons compassie te hebben met onszelf. Met simpele trucs. Bijvoorbeeld: op zachte toon aardige dingen zeggen. Tegen jezelf, ja. Of je handen op je hart leggen. Heel gemakkelijk, zegt Neff. "Tenminste, als je je over je gêne kunt heenzetten."

Armbandje
Infinity. Oneindigheid. Al vanaf de oude Grieken proberen grote filosofen het woord te bevatten. Tegenwoordig duikt het oneindigheidsteken op aan kettingen, op T-shirts en zonnebrillen. Mysterieus, niet? Dit armbandje is leuk voor jong en oud. Het kan het begin zijn van een diepzinnig gesprek. Misschien strik je er een filosoof mee. En anders is het gewoon mooi. Oneindig mooi.

Chai
Bij de toko verkopen ze kruiden voor chai tea alleen in ongezellige medicijnpotten met Indiase tekens. Dan maar een iets minder authentiek-oosters kopje thee.

We stoppen zelf wel wat kruiden in de vijzel:

1 theelepel hele kruidnagels 1 theelepel vers gemalen peper uit de molen 1 theelepel kardemomzaad, 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat

1 theelepel kaneel of 1 kaneelstokje

1 theelepel gemberpoeder.

Eerst even roosteren. Nu heb je een voorraad die je kunt verdelen over papieren theezakjes: twee theelepels per kopje.

Zet een kopje zwarte thee en voeg een klein kopje volle melk toe. Hhhmmm.

Aura
U hoeft er niet in te geloven om er van te kunnen genieten: een aurareading. U neemt plaats tegenover de reader, stelt een vraag (of niet), zegt een paar keer uw voor- en achternaam en luistert naar wat er wordt verteld. Over uw doelen, uw hartewensen, hoe u naar uzelf kijkt en naar anderen, wat u zou willen doen maar (nog) niet durft en wat of wie u eventueel in de weg zit. U hoeft zelf niets te zeggen of te doen, alleen maar te luisteren en bepaalt natuurlijk zelf wat u met de inzichten doet.

Een volledige reading duurt rond de anderhalf uur. Om uit te proberen of het wel iets voor u is, kunt u eerst ook een korte reading doen. Bel bijvoorbeeld met het Centrum voor Leven en Intuïtie. www.cli.nl

Mariakapel
Omdat het tijdens de Beeldenstorm zorgvuldig is opgeborgen, bestaat het nog: de Zoete Moeder die al sinds 1380 wordt vereerd in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Laat het wild gewinkel achter u, zoek een bankje in de Mariakapel, zet een kaarsje tussen de honderden andere lichtjes, laaf je aan de bloemen, Moeders mooie mantel, de gebrandschilderde ramen, de in- en uitlopende Bosschenaren en de, wat sommige mensen noemen: prettige, lichte energie die in de kapel hangt. Drink vervolgens een kop koffie, thee of warme chocolademelk bij Pilkington's, aan de voet van de Sint Jan.

Hartewens
Soms is het tijd voor een nieuw perspectief, voor een gesprek met iemand die op een heel andere manier kijkt naar de dingen van het leven. Authenticiteitscoach Stef van Beek organiseert, voor wie dat wil, een tripje naar de vrijheid, een 'geestelijke ontdekkingsreis' waarin je helder voor ogen krijgt wat je 'allerdiepste verlangen is, en waarom die hartenwens nog niet leeft'. Dat doet Stef door je mee te nemen naar een natuurgebied voor een gesprek van anderhalf uur, met aansluitend een wandeling.

Een bijzondere ervaring en een liefdevol cadeau voor jezelf - of iemand anders.

www.tripjenaardevrijheid.nl

Massage
In de grote steden zijn ze op ongeveer elke straathoek te vinden: salons waar u terecht kunt voor een - al dan niet hardhandige - Thaise, Chinese of Japanse massage. De prijzen zijn alleszins redelijk; voor gemiddeld een tientje of drie wordt u een uur lang bewerkt. Zin in iets heel speciaals? Een cranio sacraal massage is bijzonder. Of een ayurvedische shirodhara behandeling, waarbij warme olie constant zachtjes over uw voorhoofd stroomt, om alle onrust, drukte en spanning mee te nemen (ongeveer 125 euro, inclusief olie).

Yoga
Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar de beoefenaars weten het zeker: van een (proef)lesje yoga knap je enorm op - lichamelijk én geestelijk. Inmiddels is ruim een half miljoen Nederlanders overstag. Minstens één maal per week, liefst vaker, spoeden zij zich met hun matje naar een van de vele yogascholen die Nederland telt. Bikram, hatha, kundalini - iedereen zweert bij zijn eigen vorm.

Tegeltjeswijsheid
Vooral vrouwen zijn er dol op; ze knippen ze uit tijdschriften, schrijven ze over uit boeken of bewaren ze, hoe modern, in hun telefoon: tegeltjeswijsheden.

Variërend van uitspraken van Nelson Mandela ( "The greatest glory in living lies not in never failing but in rising every time we fall") tot Engelstalige Loesjes (It always seems impossible until it's done) en fijne goeroetaal (Live light, spread the light, be the light). Ze beuren je op, bemoedigen, wijzen de weg en - het belangrijkst - toveren een glimlach op je gezicht.

Wie heel vrolijk wordt van blaadjes met opbeurende tekstjes, spare voor de lamp Zettel'z van ontwerper Ingo Maurer. Veertig voorbedrukte blaadjes en veertig lege. Als dát niet lichter leven is?

Ademhalen
Adem in, adem uit. En denk even nergens anders aan.

Plaatjes
Wat ontspannend is voor kleine kinderen, is ook goed voor u: plaatjes kijken. Maak een account aan op digitaal prikbord Pinterest en laat u meenemen in een wonderlijke fotowereld. Recepten, hotels, wijnen, pennen, sneakers, schilderijen, postzegels, boeken, haardrachten, wijze woorden- u 'pint' zich moeiteloos een weg naar ontspanning. Als u het een beetje handig aanpakt, ziet het er uit alsof u heus hard zit te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden