Allang niet meer louter landbouw

Universiteit groeit en bloeit als nooit tevoren. 'Er zijn daar briljante onderzoekers die ook onderwijs geven.'

De universiteit groeit, het onderzoek wordt internationaal gewaardeerd en de studenten zijn tevreden. Louise Fresco, die in juli Aalt Dijkhuizen opvolgt als collegevoorzitter van de Wageningen Universiteit, gaat leiding geven aan een universiteit waar men zich allang niet meer alleen met landbouw bezighoudt.

De afgelopen vijf jaar groeide het aantal studenten in Wageningen met zo'n 60 procent tot 8000. Grote groeiers zijn bacheloropleidingen als voeding & gezondheid, levensmiddelentechnologie en 'bodem, water en atmosfeer'.

Ondanks die groei hebben de studenten er veel meer keuze in het vakkenaanbod dan elders en is het onderwijs 'echt kleinschalig', zegt Frank Steenkamp van het Centrum voor hoger onderwijs informatie. "Je zit nooit met meer dan honderd eerstejaars in een opleiding."

De Wageningen Universiteit werd afgelopen najaar voor de negende keer als beste universiteit beoordeeld door de keuzegids die Steenkamp uitgeeft. De studenten zijn enthousiast over hun studieprogramma's, ze halen relatief snel hun diploma en vinden vaak een baan die bij hun opleiding past. Bovendien wordt het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit internationaal gewaardeerd.

"Ze hebben onderzoek en onderwijs heel knap aan elkaar geknoopt", zegt Steenkamp. "Er lopen daar briljante wetenschappers rond die ook onderwijs geven." Dat was in het begin niet vanzelfsprekend. Toen de Wageningen Universiteit eind jaren negentig verplicht moest fuseren met een aantal onderzoeksinstituten van het rijk, kwam de universiteit in een dip terecht en daalden de studentenaantallen.

"Twee verschillende culturen kwamen bij elkaar en dat boterde niet meteen. Bovendien was de universiteit zelf al jaren verdeeld in een op productie gerichte stroming en één die zich druk maakte over natuur en milieu."

Maar uiteindelijk werkt die fusie in hun voordeel, zegt Steenkamp. En de universiteit heeft de tijd mee. "De landbouwsector heeft lang milieuproblematiek verontachtzaamd. Wageningen heeft zich verbreed en is niet langer alleen bezig met landbouwproductiviteit. Het gaat nu allemaal over innovatie in de groene sector, over voeding en duurzaamheid."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden