All that matters is that nothing matters much Rob Hoogland

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Met andere woorden:

"Het enige wat ertoe doet, is dat niks er echt toe doet. Zo vertaal ik het maar even vrij. De regel is afkomstig uit het nummer 'Her Song' van de Amerikaanse zanger Jake Holmes. Het volledige couplet gaat zo:

She can make a pirouette of feeling

Turn and turn inside me every time we touch

She can shade the color of confusion

So all that matters is that nothing matters much

Later is het nummer nog door Michel van der Plas vertaald als 'Voor haar'. Frans Halsema zong het in 1971. Maar de zin die nu mijn motto is, zit er niet in. In het liedje van Jake Holmes betekent het ook iets anders dan wat ik ervan gemaakt heb - hij verbindt het in dat liedje aan een vrouw."

undefined

Wat betekent de spreuk voor u?

"Dat veel in het leven betrekkelijk is. Na 7000 columns leer je wel dat het er allemaal niet zo toe doet wat je schrijft."

undefined

Niet zo bescheiden. Honderdduizenden mensen lezen dagelijks uw Telegraafrubriek.

"Dat is zo, maar je kunt er nog zo bevlogen mee bezig zijn; morgen ligt die krant in de prullenbak. Ik vind ook weer niet dat je alles moet relativeren - dan relativeer je het leven dood. Maar in mijn positie is het juist wel goed om je te realiseren dat het zo belangrijk niet is wat je doet, en dat je jezelf niet zo serieus neemt. Deden maar meer mensen dat. Ik denk dat er dan heel wat minder wereldleed zou zijn. Ik probeer mijn columns daarom altijd een knipoog mee te geven. Doen door niet te doen. Dat is een wat taoïstische inslag, maar dat werkt voor mij het beste."

undefined

Het gaat niet goed met uw krant. De oplage daalt sterk en u stevent af op uw pensioen. Hoe moet dat nu? De Telegraaf kan toch niet zonder Rob Hoogland?

"Ze hebben me gevraagd of ik wil blijven. Dat wil ik wel, al ga ik wel terug van zes naar drie columns in de week. Dat het slecht gaat met De Telegraaf gaat me aan het hart, het is toch mijn krant. Maar het is ook onontkoombaar. Je kunt je afvragen of de komende generatie papieren kranten leest."

Rob Hoogland (1950) werkt al 40 jaar bij De Telegraaf, waarvan 27 jaar als columnist. Van zijn rubriek zijn er nu ruim 150 gebundeld onder de titel 'De Grote Hoogland'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden