Alkmaar zet omstreden wet Bibob in tegen rosse buurt

De rosse buurt in Alkmaar dreigt dood te bloeden. De gemeente weigert de vergunning van de grootste raamexploitant te verlengen. Hij zou connecties hebben in het criminele milieu.

Als het aan de gemeente Alkmaar ligt, sluiten 92 prostitutieramen op de Achterdam definitief de deuren. Dat is ongeveer 85 procent van de in totaal 125 peeskamers in de rosse buurt in bezit van Maatschap J.E. Nool. Als deze maatregel doorgaat, dreigt de Alkmaarse raamprostitutie voorgoed dood te bloeden.

De Achterdam is al jaren een doorn in het oog van ambtenaren en politici, blijkt uit gemeentelijke stukken en verslagen. Deze raamstraat bracht Alkmaar voornamelijk narigheid. Geweld en wapengebruik neemt volgens de gemeente nog steeds toe in dat gebied, vandaar dat het dan ook een ’veiligheidsrisicogebied’ is. Die ellende betekende voor de stad louter negatieve publiciteit. De gemeente wilde daar gauw iets aan doen. Daarom haalde ze het ultimum remedium uit de kast: de Bibob.

Deze wet ’Bevordering Integriteit Beoordelingen door het Openbaar Bestuur’ wordt door overheden gebruikt ter controle of ondernemers, vergunning- of subsidieaanvragers criminele banden hebben. In veel gemeenten, zoals in Amsterdam, worden de seksinrichtingen bij een vergunningaanvraag bijna standaard met deze wet in de hand gescreend. Als blijkt dat die link met de onderwereld er is, kan de vergunning of subsidie worden geweigerd.

Op de ambtelijke burelen in Alkmaar wordt de Achterdam in verband gebracht met vrouwenhandel, illegale prostitutie en geldwitwasserij. Voor de gemeente redenen te over om de raamexploitanten in die straat te onderwerpen aan de Bibob. En wat blijkt, het landelijke Bureau Bibob – dat ressorteert onder het ministerie van justitie – haalde boven water dat de grootste seksonderneming op de Achterdam, Maatschap J.E. Nool (eigenaar van de 92 ramen), criminele connecties zou hebben. Deze zou zaken hebben gedaan met criminelen, zoals de in 2003 geliquideerde Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Deze informatie komt van bronnen uit het criminele circuit en uit bestanden van inlichtingen- en opsporingsdiensten. Omdat deze informatie geheim is, kan het beklaagde bedrijf zich onvoldoende verdedigen. Die geheimhoudingsplicht die in de wet Bibob is vastgelegd is ook de reden dat de gemeente Alkmaar officieel niets wil zeggen over deze zaak. Een woordvoerder wil zelfs niet bevestigen of het plan om de boel te sluiten er officieel ligt. De Amsterdamse advocaat Rob IJsendijk van het beklaagde bedrijf bevestigt dit overigens wel.

Het gebrek aan transparantie binnen het Bibob-onderzoek raakt meteen de kritiek van bestuursrechtsdeskundigen. Zij zeggen dat de wet oneerlijk wordt toegepast. Volgens hen kan een bedrijf dat de gemeente op de korrel heeft, zich moeilijk verdedigen. Dat zaagt volgens de bestuursjuristen aan het fundament van de Nederlandse rechtsstaat. Eerder zei Barry Velders, de baas van het landelijke Bureau Bibob, dat hij ’de eerste wetenschapper die positief is over de wet Bibob nog moet tegenkomen’.

Advocaat IJsendijk die onder andere ook het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso verdedigt, is niet van plan om zich neer te leggen bij het Bibob-advies. Een miljoenenclaim richting de gemeente wordt niet uitgesloten.

Volgens de verdedigende partij klopt er niets van de aantijgingen en zijn er andere justitiële onderzoeken die Maatschap J.E. Nool juist vrijpleiten. Maar vergelijken van bewijsstukken is lastig, want alle relevante informatie in het Bibob-advies blijft geheim.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden