Alkmaar wil grip krijgen op raamprostitutie

Pvda-lijsttrekker Gert-Jan Leerink (l.) in discussie met raamexploitant Frans Snel op de Alkmaarse Achterdam. (FOTO PATRICK POST)Beeld Patrick Post

Het Alkmaarse prostitutiegebied moet opgeschoond worden, vindt de lokale PvdA. De raamexploitanten zijn het daar niet mee eens.

Met een aktetas vol rapporten, krantenartikelen en uitgeprinte e-mails staat de Alkmaarse raamexploitant Frans Snel aan het begin van de Achterdam klaar voor een ontmoeting met fractievoorzitter Gert-Jan Leerink van de lokale PvdA.

„Dit gesprek hadden we al jaren eerder moeten voeren”, zegt Snel als hij het raadslid de hand schudt. Al na een paar minuten verheffen de mannen hun stem. „Hoe kom je er bij dat 85 procent van de prostituees hier gedwongen werkt?”, vraagt Snel. „Al zou het maar één vrouw zijn die hier tegen haar zin zit, dan is dat nog veel te veel”, reageert Leerink met opgeheven vinger.

De Achterdam telt 128 ramen. De Alkmaarse PvdA wil minstens de helft van het aantal peeskamers sluiten. ’Buiten proporties’ in vergelijking met de omvang van de stad, vindt de partij. Om dat doel te bereiken wil Leerink met woningcorporaties en de gemeente gaan praten, om een groot deel van de ramen op te kopen en de bestemming van de panden te veranderen. Op de hele Achterdam rust nu de noemer ’seksinrichting’, maar dat wil Leerink per huisnummer wijzigen in ’wonen’, zoals in Amsterdam.

„Wie wil daar nou wonen, u soms?”, vraagt Snel, die elf ramen verhuurt. Leerink en hij stappen langzaam langs de ramen in het pittoreske straatje met scheefgezakte panden. Het is tien uur ’s ochtends en koud. In de meeste kamers wordt het zicht door rode fluwelen gordijnen geblokkeerd. Slechts een paar schaarsgeklede vrouwen staan in de kleine peeskamertjes onder de rode tl-lampen op klanten te wachten.

Snel draait routineus een sigaretje. „Deze dames gaan echt niet massaal ander werk zoeken als ze hier niet meer terecht kunnen. Dan gaat de sector ondergronds en heb je er helemaal geen zicht meer op.”

In ieder geval moeten hier harde maatregelen getroffen worden om mensenhandel tegen te gaan, meent Leerink. Want achter veel van de 128 ramen gebeuren ’nog steeds gruwelijke dingen’, waar volgens hem geen grip op is te krijgen. „Met zestig ramen hou je de problemen in de prostitutie beter beheersbaar.”

Volgens Snel is het PvdA-plan niet de oplossing voor de problemen in het gebied. Hij vindt dat er meer gepraat moet worden met alle betrokkenen van de Achterdam, in plaats van ’zomaar regels opleggen van bovenaf.’ „Er zijn niet zoveel problemen als de raadsleden roepen.”

Snel houdt halt voor zijn kantoor, op de Achterdam. „Alles goed, Frans? Heb je vrienden gemaakt?”, grapt een politieagent die voorbij fietst. „De politie is mijn vriend”, zegt Snel tegen Leerink. „Ik ben al twintig keer bij ze geweest om aangifte te doen van misstanden. Zij weten dat ik het beste met de meisjes voorheb.”

Voor Leerink zijn die twintig aangiften een bevestiging dat hij zijn plan moet doorzetten. „We hebben te lang een romantisch beeld gehad van de Achterdam. Het is de hoogste tijd dat we de schouders eronder zetten.”

Pvda-lijsttrekker Gert-Jan Leerink (l.) in discussie met raamexploitant Frans Snel op de Alkmaarse Achterdam. (FOTO PATRICK POST)Beeld Patrick Post
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden