Alkmaar vecht openblijven van 92 prostitutieramen alsnog aan

alkmaar – De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat 92 van de 128 prostitutieramen op de Achterdam in zijn stad niet hoeven te sluiten.

De burgemeester weigerde vorig jaar een nieuwe vergunning af te geven aan VOF Nool c.s.. Dit deed hij op basis van de wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Het Landelijk Bureau Bibob, dat de burgemeester adviseerde, gaf aan dat er een ’ernstig gevaar’ is dat de vergunning wordt gebruikt voor criminele doeleinden.

De rechtbank in Alkmaar bepaalde op 12 november dat de prostitutieramen niet dicht hoeven. Reden: de gemeente heeft niet aangetoond dat bij het bedrijf sprake is van het witwassen van geld, en ook niet dat de panden met drugsgeld zijn aangekocht.

De Alkmaarse burgemeester is teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank. Hij gaat niet alleen in hoger beroep, maar vraagt ook opnieuw advies aan het Landelijk Bureau Bibob. Op basis daarvan zal hij de vergunningaanvraag van de exploitant opnieuw beoordelen.

Bruinooge vindt dat de interpretatie van de wet door de rechtbank in Alkmaar dusdanig verschilt van die van andere uitspraken in soortgelijke zaken. Hij acht een ’finale uitspraak’ van de hoogste rechter, de Raad van State, van belang.

Advocaat Rob IJsendijk van het Amsterdamse Fort Advocaten, die voor Nool optreedt, meent dat hier twee verschillende kwesties spelen die de burgemeester met elkaar probeert te rijmen. „Enerzijds wil Bruinooge dat de openbare orde beter wordt beheerst en vrouwenhandel wordt tegengegaan. Maar dat wil Nool ook, dus dat is geen issue. Anderzijds meent Bruinooge dat Nool bijvoorbeeld geld witwast. Kortom: de burgemeester wil samen met Nool ten strijde trekken, maar houdt ondertussen met de Bibob-zaak een pistool tegen Nools hoofd. Dat kan natuurlijk niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden