Alkmaar onderuit in strijd tegen bordelen

De prostitutieramen van Koos Nool in Alkmaar hoeven niet dicht, besliste de bestuursrechter. De gemeente heeft onvoldoende aangetoond dat hij crimineel is.

Perdiep Ramesar

De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge mag de 92 prostitutieramen van exploitant Koos Nool aan de Alkmaarse Achterdam prostitutiestraat niet sluiten. De Alkmaarse rechtbank bepaalde gisteren dat niet bewezen is dat er bij Nools bedrijf sprake is van witwassen en ook niet dat de panden zijn aangekocht met crimineel geld.

De uitspraak betekent een forse tegenslag voor gemeenten die malafide ondernemers van hun grondgebied willen weren. Met de nieuwe wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) konden zij bedrijven exploitatievergunningen weigeren, ook al hadden zij alleen maar een ’vermoeden’ dat deze criminele contacten hadden. De gemeenten hoefden daarvoor geen expliciet bewijs te leveren.

De rechtbank heeft gisteren in de Alkmaarse prostitutiezaak duidelijk gemaakt dat ook een ’vermoeden’ goed beargumenteerd moet worden, en niet tot vrijblijvendheid mag leiden.

Alkmaar vroeg bij de beoordeling van de vergunning voor Koos Nool advies aan het Landelijk Bureau Bibob, dat ’verdachte ondernemers’ tegen het licht houdt. Het voor Nool negatieve advies van het bureau rammelt volgens de rechter, omdat nergens wordt aangegeven dat zijn panden met losgeld van de Heinekenontvoering of drugsgelden zijn aangeschaft.

Daarom mag ’de burgemeester zich niet op het standpunt stellen dat er ernstig gevaar bestaat dat de exploitatievergunning mede gebruikt zal worden om deze gelden wit te wassen en dat met de exploitatievergunning strafbare feiten zullen worden gepleegd’.

Burgemeester Bruinooge zei gisteren in een reactie dat hij het heeft gehad met de wet Bibob. „De volgende keer krab ik mezelf eerst drie keer achter mijn oren voordat ik de wet Bibob toepas.” De burgemeester is ’teleurgesteld’, maar weet nog niet of hij in beroep gaat.

Nool zei daarentegen ’enorm blij’ te zijn. „Ik had vooraf geen idee welke kant het zou opgaan. Tegelijkertijd hadden we niet het idee iets te hebben misdaan. We hebben op alle fronten gelijk gekregen. Ik denk ook dat we het instrument Bibob hier een behoorlijke tik hebben uitgedeeld.”

Volgens de rechter moet de gemeente binnen zes weken een nieuwe beslissing nemen over de vergunningaanvraag van het bedrijf van Nool. De exploitant, de grootste van de Achterdam met ruim tachtig procent van de ramen, kondigde aan met een schadeclaim te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden