Alkmaar misnoegd over prostitutiebeleid Amsterdam

Burgemeester: Uitkopen ramen principieel onjuist

Het is bijna vijf jaar geleden dat Amsterdam voor 25 miljoen euro achttien prostitutiepanden op de Wallen opkocht, maar Alkmaar voelt er nóg de negatieve gevolgen van. Dat schrijft de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge in een boze brief aan zijn Amsterdamse ambtgenoot Eberhard van der Laan. Bruinooge vindt het 'principieel onjuist' dat een stad met een volle beurs een uitbater kan uitkopen, terwijl hij voor hetzelfde doel lang moest procederen.

Het draait in Alkmaar om de 92 ramen van uitbater Koos Nool. Deze pandeigenaar kwam in 2008 niet door de bibob-screening. Daarbij zoekt een landelijke bureau naar sporen van een crimineel verleden. In het geval van Nool werd een lening uit het criminele circuit gevonden. Hij tekende bezwaar aan tegen het bibob-advies (sluiten) en bedong bij de rechter dat hij open mocht blijven hangende dat bezwaar.

In Amsterdam gebeurde ook zoiets, met 'koning van de Wallen' Charles Geerts. De stad wilde geen lange procedure en kocht hem uit. Het minder kapitaalkrachtige Alkmaar kon de ramen pas na vier jaar procederen sluiten. "Wij merken nóg de gevolgen van die uitkoop", zegt Bruinooge in een toelichting op de brief. "Omdat er daar minder plek is, komen buitenlandse vrouwen hierheen. En er is een nieuwe probleem gecreëerd, want wij hebben signalen dat Geerts zijn geld in criminele activiteiten investeert, onder meer in onroerend goed in Noord-Holland."

Een woordvoerster van Van der Laan meldt niet te weten van een 'waterbed-effect'. "Wij hebben de burgemeester [...] gevraagd om voorbeelden, maar deze nog niet ontvangen." Maar Amsterdam had in 2007 ook weinig keuze, zegt ze. "De schattingen van het aandeel prostituees dat [...] onder dwang werkt, lopen uiteen van 8 tot 90 procent. Zelfs als je uitgaat van het laagste percentage dan worden er op de ongeveer 8000 prostituees in Amsterdam dagelijks honderden vrouwen gedwongen seks te hebben tegen betaling. Niks doen is wat ons betreft dus geen optie."

Maar volgens Bruinooge denken uitbaters nu dat er bij hém ook iets te halen valt. "Twee ton per raam willen ze. Dat is veel meer dan wat die panden waard zijn. Zelfs voor de panden waarvan de prostitutievergunning al is ingetrokken, worden deze bedragen gevraagd. Dat maakt het voor ons lastig om panden te kopen."

Nog liever zag hij dat er helemaal geen belastinggeld meer werd ingezet voor dit doel. "Stel dat seksbazen hun inkomsten over de jaren dat die procedures duren, moeten terugbetalen als ze verliezen? Via Plukze-wetgeving, waarmee Justitie crimineel geld kan afpakken, kan dat. Dan bedenken deze lieden zich wel."

Bibob-expert: Plan is onmogelijk
Het idee om seksbazen hun winst te laten terugbetalen over de periode dat ze hun sluiting tevergeefs aanvochten, is volgens emeritus-hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft-Verburg 'onuitvoerbaar'. Ze wijst op artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Hierin staat dat iedereen toegang moet hebben tot de rechter. "Als je zegt: 'U mag wel procederen, maar als u verliest, moet u het geld dat u in die periode heeft verdiend, terugbetalen' werp je zo'n drempel op dat je mensen de toegang tot recht ontzegt. Dat is juridisch absoluut onmogelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden