Aliya Mustafina vindt turnen lastiger dan een kind baren

Mustafina tijdens de landenfinale op de WK in Doha. Beeld AFP
Mustafina tijdens de landenfinale op de WK in Doha.Beeld AFP

De immer eigenwijze Aliya Mustafina is na haar zwangerschap terug op de wedstrijdvloer, waar ze met Rusland WK-zilver veroverde in de landenfinale.

Eline van Suchtelen

Aliya Mustafina staat op het podium om haar zilveren medaille in ontvangst te nemen met de Russische turnploeg. De turnsters houden elkaars hand vast. De Russische bondscoach staat er een beetje verloren bij aan de zijkant. Mustafina merkt het op. Ze pakt zijn hand vast, hij kijkt haar dankbaar aan. De turnster geeft hem even een knik. Het is wel duidelijk hoe de verhoudingen liggen in de Russische turnploeg op de wereldkampioenschappen in Doha.

Ze is pas 24, maar Mustafina gaat al een heel turnleven mee. Ze is de dragende kracht achter de Russische ploeg die gisteren op de wereldkampioenschappen turnen in de landenfinale tweede werd achter de ongenaakbare Amerikaanse vrouwen. China werd derde.

De Russin staat bekend als moeilijk coachbaar en eigenzinnig. Ze doet waar ze zin in heeft, en koestert grote dromen zoals olympisch kampioen worden, kinderen krijgen, en een keer naar de maan reizen.

Olympisch goud won ze twee keer, in Londen en Rio was ze onverslaanbaar op brug. Kort na de Spelen kwam ook een tweede droom in vervulling. Ze was zwanger van haar echtgenoot Alexei Zaitsev, een Russische bobsleeër. Op 9 juni 2017 beviel ze van het meisje Alisa.

Passie nog niet voorbij

Drie maanden daarna ging ze weer trainen, omdat de passie voor turnen nog niet voorbij was. De kwaliteit was er ook nog, bleek deze week in Doha op de WK. Mustafina leverde een ­belangrijke bijdrage voor Rusland in de kwalificaties. De Russin kwam gisteren tijdens de landenfinale op brug, balk en vloer in actie. Ze was nog niet zo goed als voorheen, maar zette op brug wel weer de tweede score neer. Op dat onderdeel plaatste de tweevoudig olympisch kampioene zich als zesde voor de toestelfinale.

Met teamzilver is Mustafina weer terug op het hoogste podium, maar een makkelijk jaar heeft ze niet ­gehad. Het huwelijk met de bobsleeër overleefde het niet. Ze maakte in april op haar Instagram-account bekend dat ze inmiddels van hem gescheiden is.

Kritiek op haar gewicht

Via sociale media kreeg Mustafina, naast loftuitingen van fans die blij waren met haar comeback, ook een hoop kritiek te verwerken op haar terugkeer. Er waren opmerkingen over haar gewicht en de zorg voor haar dochter. Haar moeder past veel op als de turnster in training is.

Mustafina had geen boodschap aan de criticasters. Ze is niet het type die zich door tegenslagen uit het veld laat slaan. Op weg naar twee olympische titels heeft de Russin veel blessureleed gehad. Op de Europese kampioenschappen in Berlijn in 2011 scheurde ze bij een verkeerde landing na sprong haar kruisband af. Het was niet de enige keer dat ze engelengeduld nodig had op de weg terug.

Mustafina ging drie keer onder het mes aan beide knieën. Door jaren van overbelasting had ze ook sinds 2012 chronisch last van lage rugpijn. Die pijn was plotseling verdwenen toen ze zwanger was. “Dat is heel gek”, vertelde ze aan de Russische sportzender MatchTV. “Ik voelde er ineens niets meer van.” In hetzelfde interview vertelde ze dat ze wel eens tegen haar teamgenoten grapt dat een bevalling makkelijker is dan het turnen van een nieuw element.

De terugkeer in de trainingshal verliep soepel. “Natuurlijk is het bij iedere vrouw anders. Maar als je een goed plan hebt, gaat het sneller. Ik stopte meteen na de Spelen met trainen, een maand later was ik al zwanger. In september 2017, drie maanden na de ­bevalling, stopte ik met borstvoeding om weer te kunnen trainen. Afgelopen zomer was ik alweer in vorm.”

Kilo's kwijt

Mustafina is niet de enige turnster die na een zwangerschap terugkeerde op de wedstrijdvloer. Zwanger worden is een minder groot taboe, nu de gemiddelde leeftijd in het vrouwenturnen steeds hoger wordt. Zo liep Marta Pihan-Kulesza met een hummel op de arm langs de pers in de mixed-zone in Doha, waar ze als toeschouwer aanwezig was. De Poolse turnster werd vorig jaar moeder en kwam dit jaar weer in actie op de EK in Glasgow.

Voor de Oezbeekse turnster Oksana Tsjoesovinita lijkt leeftijd helemaal geen issue. Zij kreeg een zoon en plaatste zich op de WK op 43-jarige (!) leeftijd nog voor de sprongfinale. ­Nederland had met Suzanne Harmes in het verleden ook al een turnmoeder die haar carrière hervatte na de ­bevalling.

Mustafina had weinig moeite om terug op niveau te komen. Ze zegt dat ze geen speciaal dieet volgde. “Ik viel in de eerste week na de bevalling veel af, en raakte daarna vanzelf de kilo’s kwijt doordat ik begon met trainen.”

Lees ook:

Simone Biles is oppermachtig op het WK turnen, ondanks een niersteen

De grootschalige misbruikzaak rond teamarts Larry Nassar lijkt de kwaliteit van het Amerikaanse turnen niet te hebben aangetast. Simone Biles is in Doha oppermachtig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden