Aline Saers 'Als ik sta te koken, luister ik altijd naar een boek'

SOFIE CERUTTI

Bent u een lezer?
"Niet echt, daar heb ik het veel te druk voor, met mijn werk, en mijn kinderen. Als het vakantie is, wil ik wel altijd een boek hebben. En dan moet dat ook direct uit."

U bent blind. Hoe doet u dat, lezen?
"Meestal met luisterboeken. Ik heb een speciaal apparaat, de Daisy-speler, die sleep ik overal mee naar toe. Als ik de was doe of sta te koken luister ik intussen naar een boek. Je kunt de snelheid instellen, en ik zet hem altijd heel snel. Dan krijg je zo'n hoog stemmetje dat maar doorratelt, watatatata. Een luisterboek op gewoon tempo, met zo'n voorleesstem waarop iemand zijn best heeft gedaan... Aandoenlijk hoor, maar zo traag, dat is absoluut niet aan mij besteed."

Was u als kind al blind - en hoe ging dat met lezen?
"Toen ik heel jong was, kreeg ik jeugdreuma, waardoor mijn gezichtsvermogen aangetast werd. Ik heb nog wel op de conventionele manier leren lezen, maar ik ging op mijn zesde naar de slechtziendenschool - hoewel ik daar eigenlijk al te slecht voor zag. Eén leerkracht las me daarom extra vaak voor: 'De kinderkaravaan', 'Rossy, dat krantenkind', van die heel treurige boeken herinner ik me. Maar ik ging al snel naar de brailleschool, ook een internaat. Gelukkig gaat dat nu allemaal heel anders."

Braille lijkt me niet eenvoudig te leren.
"O, dat ging heel snel, kinderen leren zoiets gemakkelijk. Maar het gaat vervolgens om tempo. Braille moet je voelen, en je voelt altijd langzamer dan je ziet of hoort. Ik heb een brailleregel op mijn computer, maar die gebruik ik alleen als ik iets heel precies moet doen: cijfers van een jaarrekening controleren of zo. Anders laat ik de computer alles voorlezen. Of mijn iPhone."

En voor boeken in braille heb je veel ruimte nodig.
"Nou! Toen ik rechten ging studeren was het niet meer te doen: je kunt wel een loods afhuren voor je boeken. Maar ik had vriendinnen die me allemaal een stuk voorlazen. Dat nam ik op, op cassettebandjes, en zo leerde ik voor tentamens."

Welke boeken hebben grote indruk gemaakt?
"Feministische literatuur heeft me een tijdlang geboeid: Marilyn French, Anna Blaman. Misschien omdat ik van jongsaf op internaten had gewoond, in groepen, waar je je altijd moet aanpassen. Wat je zelf wilt, hoe je jezelf kunt ontplooien, daar was ik nooit aan toegekomen. Door deze boeken ben ik daarover gaan nadenken en met anderen in gesprek gegaan."

Aline Saers (1961) is directeur van Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden