'Alimentatieregeling moet soberder'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De alimentatieregeling wordt versoberd. PvdA, VVD en D66 dienen hiervoor vandaag een wetsvoorstel in. Die moet de regeling 'eerlijker, simpeler en korter' maken, aldus VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Hij bevestigde berichtgeving hierover in het AD.

Hij bevestigde berichtgeving hierover in het AD. De partneralimentatie wordt teruggebracht tot een maximum termijn van 5 jaar, behalve als het huwelijk of de geregistreerde partnerschap korter heeft geduurd dan 3 jaar. Dan krijgt de partner helemaal geen alimentatie meer.

Er zijn twee uitzonderingen. Als er kinderen zijn moet er tot de jongste 12 jaar is alimentatie worden betaald. En als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft stand gehouden, zal er tot een maximum termijn van 10 jaar moeten worden betaald.

De nieuwe wetgeving maakt het ook mogelijk dat partners afwijkende afspraken maken. Zo kan in de toekomst al bij het begin van het huwelijk afspraken worden gemaakt over alimentatie.

Het wordt met de regeling volgens Van der Steur 'logischer en duidelijker' wanneer er betaald moet worden. Verder geeft de wet 'duidelijke prikkels aan de partner om het leven weer in eigen hand te nemen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden