Alice slaat zich dapper door haar muzikale wonderland

Tjitske Reidinga speelt Alice met een knipoog. (FOTO BEN VAN DUIN) Beeld Ben van Duin
Tjitske Reidinga speelt Alice met een knipoog. (FOTO BEN VAN DUIN)Beeld Ben van Duin

‘Alice in Wonderland’ van Orkater en Holland Symfonia, speelt 20/5 in Zaandam, 22/5 in Almere, 23/5 in Groningen. Tournee t/m 30/5. Info: www.orkater.nl

„Zoek jezelf, zuster”, zegt meneer Rups tegen Alice terwijl hij relaxed de rook van zijn pijp in haar gezicht blaast. Maar het meisje weet eigenlijk niet meer wie zij is, laat staan wáár zij is. Een meisje met lang blond haar, dat in een diep gat tuimelt en daar een haastig konijn met een horlogeketting ontmoet en in gesprek raakt met een hippieachtige rups, is natuurlijk ’Alice in Wonderland’. In de voorstelling van Orkater en Holland Symfonia is het een muzikaal wonderland, met musici die uit alle hoeken en gaten in gekleurde jasjes tevoorschijn schieten.

Het verhaal is eindeloos vaak gespeeld, maar in deze versie van Geert Lageveen en Leopold Witte verrast het opnieuw. Het symfonieorkest is het landschap waarin Alice de weg kwijtraakt en de figuren uit het verhaal van Lewis Carroll ontmoet.

Tjitske Reidinga speelt Alice met een knipoog. Ze is een beetje lang en ook nogal zwaar om een meisje van zeven jaar te spelen, zegt de actrice. Maar dat lost ze handig op door met twee stemmen te spreken. Ze wisselt de stem van Alice af met een stem die haar streng toespreekt als ze weer eens met de handen in het haar zit. „Kom op, zeg. Je laat je toch niet onzeker maken? Je bent een heel leuk meisje!”

Orkater pakt uit met een explosie aan theatrale vondsten. Met een inventieve truc verschijnt en verdwijnt de kolderkater, en de opkomst van de zingende rups is die van een superster. Zijn lange lichaam deint als een opblaasboot achter hem aan en als hij vanuit de zaal is aangekomen op het podium, neemt hij plaats op zijn eigen staart.

De theevisite is een soort stripverhaal, met de maf uitgedoste mannen die altijd thee drinken omdat de klok om vier is stil blijven staan. Aan een lange tafel vol omgevallen theekopjes treiteren zij Alice met raadsels en woordspelletjes.

Leopold Witte gaat helemaal los als de koningin, met hoge hakken, een hoepeljurk en een enorme ronde boezem. „Kop d’r af!”, roept zij als iemand iets doet wat haar niet bevalt. Zoals vals zingen of haar tegenspreken. Het spelplezier van de acteurs spat er al bij de première van af en ook voor het publiek is het een feest.

Alice is een grappig en ontroerend personage dat zich dapper door wonderland slaat. Zelfs de koningin, voor wie iedereen siddert, geeft zij een grote mond. „U zingt zelf vals!”, durft zij zomaar te zeggen. Dat groeiproces maakt haar in de voorstelling letterlijk heel groot. Het slot is een verrassing die al snel de hele zaal op zijn kop zet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden