Ali A. was kopstuk in onderwereld

In Istanbul vermoorde Turkse Nederlander speelde hoofdrol in liquidatieproces Passage

Met de liquidatie van Ali A. in Istanbul verliest de grootste maffiastrafzaak van Nederland ooit, het liquidatieproces Passage, een opvallend onopvallende hoofdrolspeler.

Anders dan criminelen als Willem Holleeder, Dino Soerel en de jaren geleden geliquideerden John Mieremet, Sam Klepper en Cor van Hout, was Ali A. in Nederland nauwelijks bekend bij een breed publiek. Dat kwam eenvoudigweg omdat zijn naam nooit de voorpagina's van kranten haalde en hij in televisiejournaals evenmin een prominente plek voor zicht opeiste.

A. hield er geen relaties op na in de media. Hij ontliep waar mogelijk de publiciteit. Tijdens de behandeling van het Passageproces voor de rechtbank, in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp, zwaaide hij liever naar zijn vrienden en vriendinnen op de publieke tribune dan dat hij journalisten een blik waardig gunde.

In misdaadkringen daarentegen, en zeker in de onderwereld van Amsterdam, stond hij jaren achtereen juist te boek als een van de belangrijkste kopstukken. Een invloedrijke man van wie werd beweerd dat hij zich in Turkije bezighield met de handel in harddrugs en die in de Amsterdamse onderwereld met mannen als Holleeder en Soerel een 'verbindingsman' zou zijn geweest tussen opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties.

De ooit begenadigde amateurvoetballer Ali A. (40) werd woensdag op klaarlichte dag bij een stoplicht in het noordelijke deel van Istanbul in zijn Bentley door een regen van kogels dodelijk getroffen.

Televisiebeelden van aan gruzelementen geschoten autoruiten toonden aan dat zijn luxe bolide niet over kogelvrij glas beschikte. Dat duidt er op dat de immer zelfbewuste A. zelf de kans op een aanslag laag heeft ingeschat.

In het liquidatieproces Passage eiste het Openbaar Ministerie ruim twee jaar geleden levenslang tegen hem. Justitie verweet hem onder meer betrokkenheid bij de liquidaties van vastgoedhandelaar Kees Houtman, najaar 2005, en van caféhouder Thomas van der Bijl, een half jaar nadien.

Maar tot hun niet geringe teleurstelling en frustratie kregen de aanklagers het bewijs tegen A. niet rond. Zelfs kwam hij nog voor de rechtbank uitspraak deed vrij. Zijn straf zou nooit hoger zijn dan zijn voorarrest, stelden de rechters en daarom mocht hij eerder naar huis. Niet lang hierna vertrok hij naar Turkije.

Met belastende verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros als belangrijke troef bleek het OM in hoger beroep bereid een volgende poging te wagen om Ali A. voorgoed achter de tralies te krijgen.

Spijtoptant Ros vertelde de aanklagers in zijn zogenoemde kluisverklaringen dat A. bij meer liquidaties betrokken was dan alleen die van Van der Bijl en Houtman. Zo zou hij ook de hand hebben gehad in de moord op voorzitter Nedim Imac van de inmiddels lang opgeheven voetbalclub Türkiyemspor in Amsterdam.

De gevolgen van de liquidatie van A. zijn voor de verdere inhoudelijke behandeling van Passage een zorg voor het hof. Vaststaat dat zijn deel in de zaak wordt gestopt. In zijn laatste, door zijn raadsman Nico Meijering in september voorgehouden verklaring nam hij ruim afstand van de beweringen van kroongetuige Fred Ros. "Ros heeft een grote fantasie, (...). Hij liegt keihard", tekende Meijering op uit de mond van zijn cliënt.

Tweede liquidatie

In Istanbul in Turkije werd woensdag nog een tweede Turkse Nederlander geliquideerd: Vedat S.. Deze uit Rotterdam-West afkomstige man is een broer van Sedat S., die een bekende zou zijn in de Turkse onderwereld. De politie onderzoekt of er verband is tussen de liquidaties van Ali A. en Vedat S.. Bij de laatste aanslag kwam ook een lijfwacht om het leven en raakte een tweede zwaargewond. Volgens media in Turkije zijn er camerabeelden van de liquidatie op Vedat S..

Hij werd gisteren onder grote belangstelling begraven in zijn geboorteplaats Bafra. Zo'n drieduizend mensen bewezen hem de laatste eer. Ook de lijfwacht werd in Bafra begraven. Nadat Vedat donderdag met een privévliegtuig naar Samsun was gevlogen, bracht een konvooi hem gisteren naar zijn laatste rustplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden