taal

Algoritmisch gezien lijkt algoritmisch een modewoord te worden

Je zult het er algoritmisch wel naar gemaakt hebben’, reageerde iemand toen een twitteraar zich onlangs verwonderde over een voorgestelde vriend op een sociaal medium. Het is een treffende illustratie van hedendaags gebruik van algoritmisch, dat hard op weg is een modewoord te worden.

Hadden wiskundigen het vroeger braaf over algoritmische analyses en algoritmische modellen, nu moet je niet verbaasd zijn als een willekeurige alfa beweert dat je ‘algoritmisch gezien’ niet meer erg in trek bent op Facebook wanneer je een tijdje niet op dat medium actief bent geweest. In de krant is sprake van algoritmisch management, een algoritmische democratie en algoritmisch populisme. Gegenereerd door algoritmes, gestuurd door algoritmische analyses en/of bepaald door de toepassing van algoritmische modellen – in een van die betekenissen valt algoritmisch in zulke hedendaagse combinaties vaak wel te snappen. Met wat goede wil is zo ook ‘het algoritmisch neerstorten van een eettentje’ (onlangs in Trouw) wel te begrijpen.

Ook algoritme – ‘systematisch stelsel voor het uitvoeren van berekeningen’ (Van Dale) – is populair aan het worden. Sinds 1990 werd dit woord 311 keer in Trouw aangetroffen. Meer dan de helft (168) van het aantal hits stond na 1 januari 2017 in de krant. Er wordt namelijk veel geschreven over computers die algoritmes gebruiken om data te analyseren. Data die we via ons zoekgedrag op internet zelf verschaffen aan techreuzen als Facebook en Google. Die begrijpen ons door hun algoritmes ‘beter dan wij onszelf begrijpen’, stond enige tijd geleden in deze krant.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden