Algerijnse president Bouteflika afgetreden

Abdelaziz Bouteflika Beeld EPA
Abdelaziz BouteflikaBeeld EPA

Na twintig jaar is nu echt een einde gekomen aan het bewind van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. De 82-jarige politicus kondigde maandag al aan dat hij op 28 april zou vertrekken, maar de krijgsmacht stond dat niet toe. Vandaag diende Bouteflika zijn ontslag in.

Redactie

De stafchef van de Algerijnse krijgsmacht riep Bouteflika vanavond op dreigende toon op om ‘onmiddellijk’ op te stappen. Luitenant-generaal Ahmed Gaed Salah wilde met een beroep op de grondwet dat de 82-jarige president met onmiddellijke ingang ongeschikt voor het ambt werd verklaard.

“Ons besluit is duidelijk en onomkeerbaar”, zei de stafchef tijdens een bijeenkomst met de militaire top. “We zullen het volk steunen totdat zijn eisen volledig zijn vervuld”. Het leger in Algerije heeft veel macht en nog altijd een eigen wil.

Bouteflika kondigde maandag al aan voor het einde van zijn termijn te vertrekken, maar wilde eerst nog een aantal belangrijke beslissingen nemen om de continuïteit van staatsinstellingen zeker te stellen. Maar de legerleider zei geen ruimte meer te zien voor verder uitstel van Bouteflika’s aftreden. “Er is geen tijd meer te verliezen”, aldus Gaed Salah.

Protesten

Na massale protesten besloot Bouteflika vorige maand af te zien van een nieuwe termijn als president, maar de Algerijnen bleven de straat opgaan om zijn aftreden te eisen. Volgens de Algerijnse grondwet zal het hoofd van het parlement de taken van de president moeten overnemen en nieuwe verkiezingen organiseren.

Voormalig premier en oppositiekandidaat Ali Benflis – hij heeft tevens presidentsambitities – hoopt, net als de islamistische beweging MSP, dat het vertrek van Boute­flika de eerste stap is naar grote verandering. Zij vrezen echter dat dezelfde kliek het land zal blijven besturen. Benflis beschuldigde ‘buitengerechtelijke krachten’ ervan dat zij het politieke proces manipuleren, waarbij hij verwees naar de macht van de geheime diensten en de broer van de president, Saïd Bouteflika.

Algerije heeft slechte ervaringen met politieke transities. In de jaren negentig mondden hervormingen uit in een bloedige strijd tussen het leger, dat geen verandering wilde, en islamisten, die een islamitische staat wilden oprichten.

Lees ook:

Ook al stelt Bouteflika zich niet herkiesbaar, de Algerijnse jeugd is nog altijd boos

De bejaarde Algerijnse president Bouteflika stelt zich toch niet herkiesbaar. Jongeren vinden dat niet genoeg: hij moet weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden