Algerijnse Gia sloopt zenuwen van Zeroual

ALGIERS (AFP, Reuter) - De Algerijnse islamitische guerrilla-organisatie Gia gaat door met het vermoorden van dorpelingen en prominente aanhangers van president Liamine Zeroual.

Gisteren werd bekend dat in het dorp Sidi Moesa, dertig kilometer ten zuiden van Algiers, Gia-strijders acht dorpelingen hadden vermoord, onder wie een baby. De afgelopen tijd zijn er talloze van dit soort berichten geweest, de meeste uit de omgeving van de hoofdstad Algiers. Dat kan betekenen dat de Gia zijn inspanningen vooral richt op de hoofdstad, het kan evengoed dat het nieuws uit de overige delen van het land de media moeilijker bereikt.

Vast staat wel dat de Gia probeert de zenuwen van president Liamine Zeroual te slopen. Terwijl de strijders dorpelingen met messen ombrengen, gebruiken ze bij hoogwaardigheidsbekleders schietwapens of springstoffen. Voor gewone stedelingen tenslotte hebben ze autobommen in petto.

Gisteren werd bekend dat de Gia donderdag een gepensioneerde generaal heeft vermoord, Habib Khalil, in de westelijke kuststad Oran. Vooral in het leger is er een onverzoenlijke stroming die de hele fundamentalistische oppositie met wortel en tak wil uitroeien. De Gia lijkt deze groep te willen aanpakken. Op dezelfde dag dat de generaal het leven liet, werd in Algiers vakbondsleider Abdelhak Benhamoudah onder grote belangstelling begraven. Moordenaars schoten hem begin deze week dood voor de deur van zijn kantoor. Ook gisteren betwijfelden kranten of de Gia hem had vermoord. Er is een theorie dat hij andere vijanden had gemaakt, binnen de regerende klasse, met zijn plannen om een eigen partij te vormen. Gisteren hingen er plakkaten van de Gia aan muren in Algiers, waarin de organisatie aankondigde alle cineasten, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders te zullen doden.

De plakkaten zijn gesignaleerd in de arme wijk Hoessein Dey. De Algerijnse autoriteiten zijn boos over uitlatingen van Franse politici. Minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette kreeg ervan langs omdat hij had gezegd dat Frankrijk geen bijzondere hulp zou geven aan Algerije. Zijn Algerijnse collega Ahmed Attaf reageerde bits dat Algerije ook nooit om hulp heeft gevraagd. Minder genade nog vond in zijn ogen een opmerking van oud-president Giscard d'Estaing, dat het regime de verboden islamitische partij Fis aan de verkiezingen moet laten meedoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden