Algerijnen mogen voorlopig blijven in Duitse deelstaten

BONN (Reuter, AFP, DPA) - Twee Duitse deelstaten hebben tijdelijk de uitwijzing van Algerijnse vluchtelingen opgeschort vanwege de situatie in hun vaderland.

Pro Asyl, een organisatie die de belangen van vluchtelingen behartigt, zei vernomen te hebben dat zowel Hessen als Noord-Rijnland-Westfalen gestopt zijn met deportaties in afwachting van een vergadering van de deelstaat-ministers van Binnenlandse Zaken op 2 februari, aldus een woordvoerder. Het besluit zou afgelopen vrijdag zijn gevallen op een bijeenkomst van deelstaten met een SPD-regering. Volgens de zegsman zouden de andere SPD-staten binnenkort vergelijkbare maatregelen afkondigen.

Een dag eerder had het hogere commissariaat voor vluchtelingen zowel Duitsland als Nederland erbvan beschuldigd het vluchtelingenverdrag te gierig te interpreteren, waardoor met name Algerijnse asielzoekers weinig kans hebben. In Den Haag demonstreerden gisteren Algerijnen voor een ruimhartiger toelatingsbeleid.

Het bezoek van een EU-missie aan Algerije heeft weinig effect gehad op de geweldsspiraal in het land.

De delegatie had haar hielen nog niet gelicht of er explodeerden gisterenal weer drie bommen in de hoofdstad Algiers. De schade viel mee voor Algerijnse begrippen: zeker één dode en een relatief klein aantal gewonden. Het slachtoffer van de ontploffing van woensdag was volgens de Algerijnse veiligheidsdienst de man die de bom had gelegd. Mogelijk kwam ook een medeplichtige om het leven. Op twee andere plekken in Algiers ontploften twee explosieven die alleen materiële schade veroorzaakten.

Een dag eerder kwamen tijdens het bezoek van de EU-delegatie bij twee bomaanslagen negen mensen om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden