'Algerije zal eerlijk stemmen'/President Zeroual benoemt waakhond voor lokale verkiezingen

ALGIERS (Reuter, AP) - De Algerijnse president Liamine Zeroual heeft verklaard dat hij in oktober “vrije en eerlijke” verkiezingen voor het lokaal bestuur zal houden om samenhang te geven aan de democratie en stabiliteit in het land te brengen dat al enkele jaren wordt verscheurd door een burgeroorlog.

“Ik ben er van overtuigd dat het Algerijnse volk, dat zoveel hoop heeft gevestigd op de verkiezingen, naar deze gebeurtenis zal toeleven om een definitief einde te maken aan de toestand van instabiliteit”, zei hij tegen vertegenwoordigers van de oppositie en mensenrechtengroeperingen, die het verloop van de verkiezingen moeten bewaken. Zeroual voegde er aan toe: “Wij gaan er van uit dat het vormen van een nationale onafhankelijke commissie om over de verkiezingen te waken er voor zal zorgen dat alle mogelijkheden worden geschapen voor een heldere en ordelijke verkiezingsstrijd.”

Bij de verkiezingen moeten besturen worden aangewezen voor de 48 steden en ongeveer 1 500 stadjes en dorpen. De meeste daarvan worden nu geleid door regeringsfunctionarissen, die zijn aangesteld nadat radicale bestuurders van het fundamentalistische Fis buiten de wet waren gesteld. Ze werden er door de centrale overheid van beschuldigd militanten te steunen die een religieus-islamitische staat willen stichten. De nieuwe gemeentebesturen wacht, vooral in de dorpen en afgelegen gebieden, de taak de bevolking te beschermen tegen terroristische aanvallen.

De Algerijnse krant El Watan heeft gisteren gemeld dat de veiligheidstroepen bij een aanval op een bergdorp ten zuiden van Algiers acht extremisten hebben gedood. De actie vond zaterdag plaats in het dorp Djebel Mokournou, 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Onder de doden zou de plaatselijke leider van de gewapende extremisten zijn, aldus El Watan.

Nabij Chrea kwamen, aldus de krant, dinsdag twee meisjes van tien en twaalf om het leven bij een bomaanslag op het huis waarin zijn verbleven. In de oostelijke stad Sidi Bel Abbes werd dezelfde dag een persoon gedood en raakten 11 anderen gewond bij ook een bomaanslag, aldus El Watan. In het centrum van Algiers werd een militant gedood bij een vuurgevecht met veiligheidstroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden