Algemeen christelijke organisaties komen moeilijker aan geld

Hinke Hamer

amsterdam – Algemeen christelijke ontwikkelingsorganisaties krijgen in de toekomst problemen met hun fondsenwerving. Dat concludeert onderzoeker Barry Hoolwerf in een publicatie van de werkgroep Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ontwikkelingsorganisaties met een orthodox-religieuze signatuur ontvangen meer giften uit filantropie dan organisaties met een algemeen christelijke signatuur. ’Seculiere’ organisaties, zoals Oxfam, Plan Nederland en Unicef, halen hun inkomsten vooral uit overheidssubsidies. Algemeen christelijke organisaties vallen daardoor straks tussen wal en schip. Hoolwerf voorspelt dat de inkomsten uit nalatenschappen voor algemeen christelijke ontwikkelingsorganisaties de komende jaren weliswaar verder zullen toenemen, maar verwacht dat die inkomstenbron straks opdroogt vanwege de vergrijzing. Dat geldt volgens hem niet voor orthodox-religieuze organisaties, omdat die kunnen rekenen op een zeer trouwe achterban. Een woordvoerder van Cordaid geeft aan dat de organisatie zich bewust is van de opdrogende inkomstenbron en daarop al anticipeert. De organisatie is op zoek naar andere manieren van fondsenwerving, onder meer via sociale netwerken.

Barry Hoolwerf concludeert daarnaast dat organisaties die zich op een specifiek doel richten, zoals Unicef, War Child, Artsen zonder Grenzen en Edukans, meer giften binnenhalen dan organisaties die zich op een algemeen doel richten, zoals Hivos, Solidaridad en Cordaid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden