Alexander Rinnooy Kan Langzaam lezen is een opgave voor me

SOFIE CERUTTI

Hoeveel boeken leest u per jaar?
"Ongeveer vier per week. Ik heb zo'n 8000 boeken en die heb ik vrijwel allemaal gelezen."

Vier per week? Met een werkweek als die van u dacht ik dat het er hooguit twee per maand zouden zijn.
"Nee hoor, ik heb in de loop der jaren heel snel leren lezen. Dat kwam natuurlijk door mijn werk, waarin ik veel en vaak snel moest lezen. Maar op die manier ben ik ook literatuur gaan lezen - tot mijn spijt, soms."

Hoe leer je zo snel lezen?
"Dat is een bekende techniek hoor, je hebt er ook wel cursussen in. Je leest in feite diagonaal. Je laat je ogen van linksboven naar rechtsonder over de pagina gaan, en dan heb je de essentie wel te pakken. Dat moet je wel veel oefenen."

Zo leest u ook literatuur?
"Het eerlijke antwoord is: ja. Het gaat vanzelf. 's Avonds om half elf begin ik aan een boek en dan wil ik het dolgraag uitlezen, en om half een heb ik het inderdaad uit. Langzaam lezen is echt een opgave voor me. Daardoor ben ik overigens wel meer korte verhalen gaan lezen."

Die leest u minder snel?
"Dan is er in elk geval minder tijdsdruk; ik kan er wat langer over doen en geniet meer van de taal en de details. Korte verhalen kunnen zo schitterend compact zijn, er kan echt een zucht van verwondering door me heen gaan als ik een nieuw boek of een nieuwe auteur ontdekt heb."

Wie zijn uw favorieten in dat genre?
"Dat is inmiddels een flinke lijst: Lorrie Moore, Molly Ringwald, Jennifer Haigh, Mary Gaitskill. Veel Engelstalig, en om een of andere reden bijna allemaal vrouwen. Laatst las ik 'Dear Life' van de Canadese schrijfster Alice Munro, een dame op leeftijd die heeft aangekondigd dat dit haar laatste bundel is. Heel erg zonde, want ze schrijft echt fantastisch."

Wanneer vindt u een boek een goed boek?
"Dat merk je al heel snel, binnen een paar bladzijden weet je al: dit gaat geweldig worden: door de taal, de helderheid van de observaties, de inzichten. En dan volgt er een vergeefse strijd om het uitlezen ervan uit te stellen."

Welk boek heeft u blijvend nieuwe inzichten gegeven?
"'Gödel, Escher, Bach' van Douglas Hofstadter, over de paradoxen van het weten. De inzichten die daar in verwoord zijn, de spiritualiteit ook... een meesterwerk. Zware wiskunde, maar zo glashelder en mooi opgeschreven, toegankelijk ook. 759 pagina's lang opent dat boek het ene mooie vergezicht na het andere. Verwarrend én aangenaam."

Alexander Rinnooy Kan (1949) is wiskundige en hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de UvA.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden